Elon Musk spune că Europa trebuie să repornească centralele nucleare, pe fondul războiului din Ucraina
Elon Musk a cerut ca Europa să își crească producția de energie nucleară ca o modalitate de a renunța la dependența de combustibilii fosili ruși.
În ultimele săptămâni, conflictul din Ucraina și sancțiunile emise ulterior împotriva Rusiei au scos în evidență modul în care Europa este puternic dependentă de exporturile energetice rusești, respectiv de petrol și gaze naturale.
În opinia lui Musk, energia nucleară este o modalitate clară pentru ca Europa să evite combustibilii fosili ruși și să devină independentă în ceea ce privește producția de energie.
„Să sperăm că acum este extrem de evident că Europa ar trebui să repornească centralele nucleare inactive și să crească producția de energie a celor existente. Acest lucru este critic pentru securitatea națională și internațională”, a scris pe Twitter CEO-ul Tesla și SpaceX.
„Riscul de radiații este mult mai mic decât cred oamenii”
„Pentru cei care cred, în mod eronat, că acesta este un risc de radiații, alegeți ceea ce credeți că este cea mai rea locație. Voi călători acolo și voi mânca alimente cultivate local. Am făcut acest lucru în Japonia cu mulți ani în urmă, la scurt timp după Fukushima. Riscul de radiații este mult, mult mai mic decât cred majoritatea oamenilor”, a adăugat Musk.
Unele părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia, Elveția și Spania, au încercat în ultimii ani să își elimine treptat infrastructura de energie nucleară. În același timp, multe dintre aceste țări sunt nevoite să reconsidere în prezent cât de mult gaz natural și petrol importă din Rusia din cauza consecințelor politice și a sancțiunilor rezultate în urma invaziei din Ucraina. În aceste condiții, este nevoie de alternative cât mai curând posibil.
„De asemenea, energia nucleară este mult mai bună pentru încălzirea globală decât arderea hidrocarburilor pentru energie”, a adăugat Musk.
Energia nucleară, o posibilă cale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră
Energia nucleară are o reputație proastă în ceea ce privește impactul asupra mediului, poate din motive evidente, dar centralele nucleare nu produc emisii de gaze cu efect de seră în timpul funcționării lor și sunt capabile să pompeze cantități uriașe de energie.
Pe întreaga durată de viață, energia nucleară produce o anumită cantitate de dioxid de carbon, dar totuși mai puțin decât multe dintre sursele regenerabile. Datorită acreditării sale cu emisii reduse de carbon, unii menționează energia nucleară ca o posibilă cale de reducere rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Cu toate acestea, conflictul dintre Rusia și Ucraina a evidențiat, de asemenea, unele dintre pericolele energiei nucleare, după ce un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie, despre care se crede că ar fi rezultatul bombardamentelor efectuate de forțele rusești.
De asemenea, armata rusă a avariat două situri de deșeuri nucleare în primele zile ale invaziei. Biologii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că luptele din zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, ar putea să însemne probleme reale atât pentru oameni, cât și pentru animalele sălbatice din zonă, potrivit IFL Science.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Emmanuel Macron vrea să intensifice producția de energie nucleară pentru reducerea emisiilor de CO2
Următorul portavion francez va fi alimentat cu energie nucleară
Hitachi renunţă la proiectul de energie nucleară de zeci de miliarde de dolari din Marea Britanie
NASA a testat sistemul de energie nucleară ce va ajuta astronauţii în timpul misiunii pe Marte