13 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum
Războiul din Ucraina continuă de 13 zile. Președintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski a acuzat Rusia că a atacat civili care încercau să fugă din țara invadată.
Luni, guvernul ucrainean a respins o ofertă din partea Moscovei de a crea „coridoare umanitare” pentru evacuarea civililor după ce s-a aflat că majoritatea rutelor duceau direct în Rusia sau Belarus. Zelenski a acuzat Moscova de „tactici medievele”.
Zelenski s-a adresat din nou națiunii. În cadrul unui discurs, președintele a spus că „rezistența eroică” face ca războiul să fie „un coșmar” pentru Rusia. „Nu renunțați. Noi nu renunțăm”, a adăugat Zelenski în timp ce arată sediul său din Kiev și promite că va rămâne în capitala până când războiul va fi câștigat.
Criza umanitară din Ucraina se adâncește, iar forțele ruse intensifică atacurile
Un general rus a fost ucis în Harkov, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Oficialii au mai transmis că forțele ucrainene l-au ucis pe generalul-maior Vitaly Gerasimov, considerat a fi comandant adjunct al Armatei 41 a Rusiei.
Criza umanitară din Ucraina se adâncește în timp ce forțele ruse intensifică atacurile, iar resursele de hrană, apă și căldură devin tot mai reduse. În jur de 1,7 milioane de ucraineni au fugit din țară, iar totalul ar putea ajunge la 5 milioane.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, l-a acuzat pe Vladimir Putin că are un plan de „a brutaliza Ucraina”, în timp ce ONU încearcă să negocieze coridoare de evacuare. Ambasadorul Rusiei a reacționat, declarând că ucrainenii se bombardează singuri.
Beijingul continuă să refuze să condamne invazia Ucrainei
Zelenski se va adresa membrilor din Parlamentul Marii Britanii și este așteptat să solicite mai multe arme și o interdicție de zbor deasupra Ucrainei care să fie impusă de NATO, potrivit The Guardian.
Ministrul de Externe al Chinei a declarat că relația țării cu Rusia este „solidă”, iar Beijingul continuă să refuze să condamne invazia Ucrainei în ciuda presiunilor tot mai crescute din partea Statelor Unite și ale Uniunii Europene pentru a-și folosi influența asupra Moscovei.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cea mai mare centrală nucleară din Ucraina funcționează la ordinul Rusiei
Rusia și Ucraina, istoria întortocheată care le unește, dar și separă în același timp
Ucraina, o scurtă istorie a unei țări intens disputate
Factorii care au dus la colapsul URSS, cândva cel mai mare stat din lume