După ce Elon Musk a anunțat că va trimite echipamente de conectare la internet Starlink în Ucraina, un transport cu astfel de aparate a ajuns acolo în dimineața zilei de 1 martie. Însă un expert în securitate spune că acestea ar putea deveni ținte pentru ruși.
„Starlink a ajuns. Mulțumesc, Elon Musk”, a scris viceprim-ministrul ucrainean, Mihailo Fedorov, pe Twitter, la câteva zile după ce i-a cerut ajutor directorului executiv miliardar al SpaceX.
Tweetul lui Fedorov a inclus o fotografie cu spatele unui camion cu aspect militar, plin cu echipamentele de conectare la internet.
Musk a răspuns pe Twitter: „Cu mare drag”.
Terminalele arată ca antenele de televiziune prin satelit pentru locuințe și pot oferi un serviciu de internet relativ rapid, conform standardelor rezidențiale, prin conectarea la o flotă de sateliți de pe orbita joasă a Pământului.
Dar John Scott-Railton, un cercetător senior la proiectul Citizen Lab al Universității din Toronto, a scris pe Twitter un mesaj prin care avertiza că terminalele ar putea deveni ținte rusești.
„Despre trimiterea antenelor Starlink în Ucraina. Un gest frumos. Dar gândiți-vă și la asta: dacă Putin controlează aerul de deasupra Ucrainei, transmisiunile uplink ale utilizatorilor atrag atenția… pentru loviturile aeriene”, a scris el pe Twitter.
„Rusia are zeci de ani de experiență în lovirea oamenilor prin țintirea comunicațiilor prin satelit”, a adăugat el într-o serie de 15 tweeturi care detaliază riscurile.
Musk a declarat pe 26 februarie că Starlink este disponibil în Ucraina, iar SpaceX trimite mai multe terminale în țară, al cărei internet a fost întrerupt din cauza invaziei ruse.
Fedorov i-a mulțumit ambasadorului Ucrainei în Statele Unite pentru că a ajutat la aprobarea rapidă a activării Starlink în Ucraina.
Una dintre provocările aduse de instalarea acestor terminale pentru utilizatorii finali este că necesită un cer senin pentru a se conecta la sateliți, a spus Tim Farrar, consultant în comunicații prin satelit.
Deoarece clădirile înalte pot bloca serviciul, trebuie să mergeți în partea de sus a celei mai înalte clădiri din apropiere pentru a instala antena, a spus el. „Este un loc destul de vulnerabil”.
„Nu va fi putea fi un înlocuitor pentru internetul terestru la scară largă”, a spus el, citat de Reuters.
Vă recomandăm să citiți și:
A șasea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum
Un marinar ucrainean a scufundat parțial iahtul de lux al unui oligarh rus
Războiul din Ucraina, pariul pe care Vladimir Putin l-a pierdut
Cum trebuie privit riscul războiului nuclear? Concluziile trase de trei cercetători