Home » D:News » A cincea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A cincea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A cincea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE
Un vehicul avariat în regiunea Donețk, Ucraina. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 28.02.2022

Este a cincea zi de război în Ucraina, după ce Vladimir Putin a ordonat ca forțele ruse să invadeze țara în data de 24 februarie. 

Zeci de oameni au fost uciși și sute au fost răniți în urma atacurilor cu rachete desfășurate de forțele ruse asupra orașului ucrainean Harkov, a anunțat Ministerul de Interne al Ucrainei.

Negocieri între Ucraina și Rusia au fost purtate la granița cu Belarus în dimineața zilei de luni, 28 februarie. Totodată, serviciile de informații britanice au confirmat relatări recente venite de la armata ucraineană cu privire la faptul că ofensiva Rusiei „ar fi încetinit”. Ministerul de Apărare al Marii Britanii a transmis că avansul Rusiei asupra capitalei Kiev a fost încetinit din motive de logistică, dar și ca urmare a rezistenței ucrainene.

Rubla s-a prăbușit cu până la 40% în urma sancțiunilor impuse de Occident

Banca centrală a Rusiei a crescut dobânda-cheie până la 20% de la 9,5% după ce rubla s-a prăbușit cu până la 40% în urma sancțiunilor impuse de liderii occidentali.

De asemenea, UE se așteaptă ca Ucraina să depună „cât mai curând” cererea pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar oficialii de la Bruxelles au spus că „va trebui să fie evaluată cât mai rapid de către consiliu și să se decidă dacă este nevoie de solicitarea unei opinii urgente din partea Comisii Europene”.

Forțele rusești au capturat două orașe mici din sud-estul Ucrainei

Locuitorii din Mariupol au spus că orașul de la Marea Azov a fost înconjurat de forțele ruse și era sub atac în dimineața zilei de 28 februarie. Organizația Amnesty International a condamnat folosirea de bombe cu dispersie de către Rusia, adăugând că un atac asupra unei școli „ar putea reprezenta o crimă de război”.

Forțele rusești au capturat două orașe mici din sud-estul Ucrainei și zona din jurul unei centrale nucleare, potrivit agenției Interfax, însă au dat de rezistență puternică în alte zone în timp ce izolarea diplomatică și economică a Moscovei s-a accentuat.

Delegația rusă (stânga) și ucraineană (dreapta) au purtat negocieri cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. Sursa foto: Hepta.ro

Totodată, Marina ucraineană a confirmat că cei 13 polițiști de frontieră de pe Insula Șerpilor sunt încă în viață și că au fost capturați de forțele ruse. Bărbații au fost considerați morți în urmă cu doar câteva zile, însă autoritățile ucrainene au transmis acum că aceștia au fost „capturați de ocupanții ruși”, arată Euronews.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare, acesta reacționând la ceea ce a numit „afirmații agresive” din partea țărilor NATO. SUA au condamnat ordinul și au transmis că Putin „creează amenințări care nu există astfel încât să-și justifice agresiunile”.

Rubla s-a prăbușit cu până la 40% în raport cu dolarul american, astfel reflectând sancțiunile fără precedent anunțate de SUA și Uniunea Europeană în urmă cu doar câteva zile. Banca Centrală Europeană a anunțat că Sberbank Europa, un grup bancar deținut în totalitate de Sberbank Rusia, care la rândul său este deținut în majoritate de statul rus, este așteptat să se prăbușească.

Rusia ar putea să plaseze arme nucleare pe teritoriul Belarusului

Belarus ar fi aprobat în cadrul unui referendum o nouă constituție care renunță la statutul non-nuclear al țării într-un moment în care statul a devenit un punct de lansare pentru trupele rusești care invadează Ucraina. Manevra ar putea permite Rusiei să plaseze arme nucleare pe teritoriul Belarusului pentru prima oară de când țara a renunțat la acestea după prăbușirea Uniunii Sovietice. Pachetul de reforme constituționale a extins, de asemenea, puterile liderului Aleksandr Lukașenko.

O delegație ucraineană este așteptată să se întâlnească cu rușii „fără condiții prealabile” la granița cu Belarus, deși președintele Volodîmîr Zelenski a sugerat că nu vede prea multe șanse pentru un dialog constructiv.

Un convoi militar rusesc de 5 kilometri se îndrepta duminică spre Kiev

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că 352 de civili ucraineni au fost uciși în timpul invaziei Rusiei, inclusiv 14 copii. Oficialii au mai transmis că 1.684 de oameni, inclusiv 116 de copii, au fost răniți. Ministerul nu a oferit alte informații despre victimele din rândul forțelor armate ale țării. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a susținut că forțele ruse au pierdut 4.300 de militari, o cifră care însă nu poate fi verificată în mod independent.

Imagini prin satelit arată un convoi de vehicule rusești de 5 kilometri care se îndrepta în ziua de 27 februarie 2022 înspre capitala ucraineană Kiev. Sursa foto: Profimedia

Imagini prin satelit date publicității duminică, 27 februarie, au arătat un convoi de tancuri rusești care se îndrepta înspre capitala Kiev de la aproximativ 64 de kilometri depărtare. Orașul rămâne deocamdată sub controlul ucrainenilor. Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat sute de vehicule militare aflate într-o coloană de 5 kilometri. Convoiul conține combustibil, artilerie, vehicule armate inclusiv tancuri.

Ucraina a fost de acord să poarte negocieri pentru pace cu Rusia „fără condiții prealabile”

Ucraina a fost de acord să poarte negocieri pentru pace cu Rusia „fără condiții prealabile”, a transmis oficiul președintelui Zelenski. Liderul ucrainean a spus că nu este încrezător că vor fi făcute progrese, însă „haideți să încercăm, astfel încât niciun cetățean al Ucrainei să nu aibă vreun dubiu că eu, ca și președinte, nu am încercat să opresc războiul atât timp cât există măcar o șansă”.

Uniunea Europeană va achiziționa arme pentru Ucraina. Mai multe țări europene oferă ajutor militar, inclusiv Suedia, care nu a mai trimis arme unei țări aflate în conflict de la invazia Uniunii Sovietice în Finlanda din 1939.

De asemenea, UE închide spațiul aerian pentru toate aeronavele rusești, inclusiv avioanele private ale oligarhilor ruși. Blocul comunitar va interzice canalele de televiziuni susținute de Rusia, RT și Sputnik, scrie The Guardian.

Papa Francisc i-a condamnat pe cei care „cred în logica diabolică și perversă a armelor”

O sesiune specială de urgență a Adunării generale a Națiunilor Unite va fi organizată luni, 28 februarie, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina. Este pentru prima oară în 40 de ani când consiliul de securitate a făcut o astfel de cerință.

Agenția pentru refugiați din cadrul ONU a transmis că peste 368.000 de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine. Până la 4 milioane de oameni ar putea ajunge refugiați dacă situația va continua să se agraveze. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că mii de vieți sunt în pericol din cauza resurselor de oxigen tot mai scăzute ale Ucrainei.

Miliardarii ruși Mikhail Fridman și Oleg Deripaska au vorbit împotriva invaziei lansate de Putin. Totodată, Papa Francisc a spus că este „îndurerat” și i-a condamnat pe cei care „cred în logica diabolică și perversă a armelor”. Mai mult, poliția din Rusia a arestat peste 1.400 de oameni la protestele organizate duminică, astfel că numărul total de arestări a ajuns la mai bine de 4.000.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Simțul realității” al lui Vladimir Putin, sub semnul întrebării după decizia de a invada Ucraina

A patra zi de război în Ucraina. Iată tot ce știm până acum – UPDATE

Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei. Cine deține codurile de lansare?

Ar putea fi Republica Moldova următoarea victimă a Rusiei?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?