Lanţul de comandă al sistemului atomic rus se bazează pe trei coduri de lansare.
Vladimir Putin a pus în alertă forţa de descurajare rusă, care include şi forţele nucleare. Este o măsură care în sine înseamnă puţin din punct de vedere practic, dar care trimite un semnal alarmant asupra nivelului de tensiune globală atins ca urmare a crizei ucrainene.
Preşedintele rus şi-a justificat decizia cu „declaraţiile şi atitudinea agresivă” a diverşilor lideri ai ţărilor membre NATO. Putin şi-a făcut anunţul înconjurat de şefii armatei ruse, ministrul Apărării Serghei Şoigu şi şeful de stat major Valerij Gerasimov.
Are conducerea rusă intenţia de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina?
Liderul de la Kremlin s-a referit şi la „sancţiunile ilegitime” şi livrările de arme către Ucraina, decise de numeroase capitale europene, nu în ultimul rând Germania, care a refuzat până acum să livreze arme la Kiev, potrivit Mediafax.
În data de 24 februarie, atunci când a lansat o acţiune militară împotriva Ucrainei, Putin a ameninţat cu „consecinţe fără precedent” pe oricine îndrăzneşte să se opună operaţiunii trupelor ruse. Puţin mai devreme, în aceeaşi propoziţie, el a numit Rusia „cea mai puternică putere nucleară din lume”.
Potrivit SIPRI, Institutul de Cercetare a Păcii din Stockholm, conducerea rusă nu are intenţia de a folosi arme nucleare în criza ucraineană. „Nu cred că un conflict atomic este o consecinţă probabilă a acestei crize”, spune directorul Dan Smith pentru DPA.
Lanţul de comandă al sistemului nuclear rusesc este modelat după cel sovietic şi se bazează pe un lanţ cu 3 chei (care sunt de fapt coduri de lansare). Unul este în mâinile preşedintelui, unul în cele ale ministrului apărării şi al treilea în cea a şefului de cabinet comun. Dacă chiar şi unul dintre aceste coduri este anulat, procedura este blocată.