Un război rapid şi crearea unui „stat tampon”, obiectivul lui Vladimir Putin în Ucraina
Rusia caută o victorie rapidă pentru a crea un stat tampon şi un guvern pro-Moscova în Ucraina, mai degrabă decât să ocupe ţara pe termen lung, au declarat observatorii diplomatici.
Rachetele şi bombardamentele ruseşti au început să plouă în data de 24 februarie asupra oraşelor ucrainene, după ce preşedintele Vladimir Putin a declanşat un asalt terestru şi aerian la scară largă asupra Ucrainei. În ziua de 25 februarie, primele unităţi ruseşti au intrat în capitala Kiev.
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele sale şi-au „îndeplinit cu succes” obiectivele din prima zi a operaţiunii, susţinând că au distrus peste 70 de obiective ucrainene, inclusiv 11 aerodromuri, potrivit South China Morning Post.
Ocuparea Ucrainei nu este obiectivul final al Rusiei
Danil Bochkov, membru al Consiliului rus pentru Afaceri Internaţionale, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin urmăreşte să schimbe regimul de guvernare din Ucraina cu unul pro-Moscova. Acţiunea Rusiei ar urma să fie rapidă, aşa cum s-a întâmplat în cazul războiului de 12 zile cu Georgia din 2008 şi al operaţiunii sale de o lună din Crimeea din 2014.
„Cred că Moscova mizează pe … revendicarea controlului asupra agenţiilor guvernamentale cheie în câteva zile sau săptămâni”, a spus el. După aceea ar putea fi aşteptate nişte alegeri, cu condiţia ca noul regim să fie de acord cu politicile favorabile Rusiei şi să nu adere la NATO, a adăugat el.
Analiştii militari au declarat că obiectivul final al Rusiei nu este de a ocupa întreaga Ucraină, ci de a o păstra ca zonă tampon între Occident şi Rusia.