Armata rusă ar putea viza sateliții pe fondul conflictului din Ucraina
Diferiți sateliți ar putea fi ținte ale armatei ruse, după ce aceasta a invadat în dimineața zilei de 24 februarie Ucraina, a declarat șeful Biroului Național de Recunoaștere al SUA (NRO), care operează flota de sateliți de spionaj a națiunii.
„Cred că vedem destul de clar că Rusia este hotărâtă să își ducă planurile la bun sfârși și să câștige conflictul cu Ucraina”, a declarat directorul NRO, Christopher Scolese, la Conferința spațială de apărare și informații a Asociației Naționale de Securitate Spațială.
„În aceste condiții, cred că este corect să presupunem că, în măsura în care pot și în măsura în care simt că nu vor extinde conflictul în afara controlului lor, îl vor extinde în spațiu„, a adăugat acesta.
„Rușii, actori cibernetici eficienți și capabili”
Deși nu a făcut predicții specifice cu privire la măsurile pe care le-ar putea lua Rusia, Scolese a precizat că această națiune realizează deja bruiaj în rețeaua GPS. În plus, el a îndemnat operatorii de sateliți comerciali și guvernamentali să fie prudenți în această perioadă dificilă.
„Aș spune tuturor că cel mai important lucru este să vă asigurați că sistemele voastre sunt sigure și că le urmăriți foarte atent, deoarece știm că rușii sunt actori cibernetici eficienți și foarte capabili”, a declarat Scolese, potrivit SpaceNews.
„În aceste condiții, este foarte greu de anticipat cât de departe va merge raza lor de acțiune pentru a-și atinge obiectivele. Dar este mai bine să fii pregătit, decât să fii surprins”.
O teamă constantă a SUA
Declarația evidențiază o teamă constantă a SUA, căci de ani de zile, Armata americană se teme că Rusia și China vor încerca să bruieze GPS-ul și sateliții săi de comunicații, în timpul unui conflict.
În plus, anunțul vine în contextul în care Vladimir Putin a lansat o amplă ofensivă militară asupra Ucrainei, în dimineața zilei de 24 februarie, după ce a anunțat în cadrul unui discurs „o operațiune militară specială” cu scopul de „a demilitariza” Ucraina.
Potrivit oficialilor ucraineni, atacurile au constat în rachete, artilerie și atacuri aeriene care au lovit infrastructura militară și poziții de la granițe, inclusiv baze aeriene.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Ar mai putea cineva din Rusia să-l oprească acum pe Vladimir Putin?
Este Rusia o forță de temut? Potențialul militar în 2022, mai mare ca oricând
Boris Johnson susține că „Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa de după 1945”