Niveluri crescute de radiații la Cernobîl, după ce forțele ruse au preluat controlul asupra zonei
Radiațiile de la centrala nucleară dezafectată Cernobîl au depășit nivelurile de control după ce trupele rusești au preluat controlul asupra regiunii, au transmis oficialii ucraineni.
Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina a transmis că au fost detectate creșteri ale nivelurilor de radiații în zona fostei centrale Cernobîl, însă nu a oferit mai multe detalii. Creșterea a fost atribuită „deranjării solului de suprafață din cauza deplasării de echipament militar de mare tonaj prin zona de excludere și eliberării de praf contaminat radioactiv în aer”.
Autoritățile ucrainene au spus că Rusia a preluat controlul asupra centralei și zonei de excludere care o înconjoară în urma unei lupte aprige desfășurate în ziua de 24 februarie. Ucraina a pierdut controlul asupra Cernobîl și există temeri că personalul a fost luat ostatic.
Nivelurile de control pentru radiațiile gamma au fost depășite
Datele de la sistemul de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, care sunt disponibile și online, au indicat că nivelurile de control pentru radiațiile gamma au fost depășite într-un număr considerabil de puncte de observație, potrivit unui comunicat de presă emis de Parlamentul Ucrainei.
Comunicatul a mai arătat că „este momentan imposibil să stabilim motivele pentru schimbările de radiații în zona de excludere din cauza ocupației și atacurilor militare din acest teritoriu”, arată Reuters.
Ministerul de Apărare al Rusiei a susținut că nivelurile de radiații de la fosta centrală nucleară sunt în limitele normale. Moscova a anunțat că va trimite parașutiști pentru a securiza zona.
Zelenski a cerut comunității internaționale să facă mai mult
Un purtător de cuvânt a transmis că trupele ruse au distrus 118 de puncte de infrastructură militară din Ucraina. Atacurile continuă vineri dimineață în mai multe orașe din țară, inclusiv capitala, în ceea ce este a doua zi a invaziei Rusiei în Ucraina.
Rachetele au lovit capitala ucraineană la primele ore ale dimineții, iar președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a cerut comunității internaționale să facă mai mult, adăugând că sancțiunile impuse până acum nu sunt suficiente.
Sirenele de raid aerian s-au putut auzi în capitala Kiev, acolo unde unii locuitori s-au adăpostit în stațiile de metrou, iar alții au încercat să fugă din calea trupelor trimise de Vladimir Putin.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Invazia Rusiei în Ucraina, a doua zi. Tot ce știm până acum
Tancurile T-14 ale Rusiei schimbă regulile jocului. De ce sunt un combatant de temut?
Cum se compară capabilitățile militare ale Ucrainei cu cele ale Rusiei?
Accidentul de la Cernobîl, cel mai grav dezastru nuclear din istorie