Ar mai putea cineva din Rusia să-l oprească acum pe Vladimir Putin?
În contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, ne putem întreba dacă cineva îl mai poate opri pe Vladimir Putin, căci cu opoziția scoasă în afara legii și cu un parlament plin de oameni supuși ordinelor sale, toate luminile rațiunii de la Kremlin au dispărut.
Potrivit lui Angus Roxburgh, fost corespondent BBC la Moscova, liderii occidentali și-au petrecut ultimii 20 de ani încercând să ghicească ce urmărește Vladimir Putin. În cazul discursului său televizat din dimineața zilei de 24 februarie, în care a anunțat invazia Rusiei în Ucraina, cuvintele și aluziile despre intențiile sale au fost cu adevărat terifiante.
Un avertisment important a fost adresat Occidentului, de a nu interveni în conflict. „Rusia va răspunde imediat, iar consecințele vor fi așa cum nu ați văzut niciodată în întreaga voastră istorie. Toate deciziile necesare în acest sens au fost luate”, a spus Putin.
Astfel, putem înțelege că liderul rus este pregătit să desfășoare arme nucleare împotriva oricărei țări care întreprinde acțiuni militare pentru a ajuta Ucraina.
„Rusia, obligată să protejeze populația din Crimeea”
În ceea ce privește intențiile lui Vladimir Putin în Ucraina, a existat un indiciu puternic că acesta intenționează să anexeze Donbas (inclusiv toate regiunile Donețk și Lugansk), așa cum a făcut cu Crimeea în 2014. El a declarat că popoarele care trăiesc în Ucraina au dreptul de a face o „alegere liberă” și a adăugat că, în 2014, Rusia „a fost obligată să protejeze populația din Crimeea”.
În aceste condiții, este greu de crezut că cineva îl poate opri pe Putin. În interiorul Rusiei, vocile opoziției au fost înăbușite cu desăvârșire. Politicieni care ar fi putut conduce proteste publice sunt în închisoare.
În cadrul întâlnirii de luni a lui Putin cu consiliul său de securitate, s-a putut observa disperarea lui Muratov. Aceasta a fost o adunare a celor care, în teorie, îl consiliază pe președinte, a căror sarcină este de a evalua opțiunile și rezultatele acestora. Nici unul dintre ei nu a îndrăznit să iasă din rând. Au știut ce voia Putin să spună și să audă. În plus, câțiva oficiali au sugerat să mai acorde diplomației câteva zile, dar au fost ignorați. Dmitri Medvedev a fost considerat o speranță a rațiunii atunci când a devenit președinte în perioada 2008-2012, însă luni a căzut și el în rândurile celor care răspund la ordinele lui Putin.
„Ucraineni și ruși, un singur popor”
În această situație, nu există nimeni în Rusia care să poată opri acest război, deoarece Vladimir Putin deține controlul total. Parlamentul este plin de oamenii săi de încredere. Administrația prezidențială și Ministerul de Externe conțin aproape sigur sceptici, oameni care ar putea să sublinieze că invazia nu se aliniază cu declarațiile președintelui despre ucraineni și ruși ca fiind „un singur popor”.
În ceea ce privește Occidentul, sancțiunile marilor puteri nu ar putea ajuta în acest context. Putin va pune întotdeauna versiunea sa despre ceea ce are nevoie Rusia pentru securitatea sa, mai presus de considerațiile economice. De asemenea, el are un fond de rezervă uriaș pentru a atenua lovitura, notează Angus Roxburgh pentru The Guardian.
Toate războaiele se încheie fie cu victoria unei părți, fie cu o înțelegere negociată. Astăzi, perspectiva celei din urmă pare sumbră, căci Putin este acum hotărât să se răzbune pentru ceea ce el percepe drept ani de zile de jigniri occidentale și doar el va decide soarta vecinului său, mai susține Roxburgh.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Poate că invadarea Ucrainei nu a fost niciodată scopul lui Vladimir Putin
Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?