În ultimele săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a detașat un arsenal masiv de rachete de-a lungul graniței cu Ucraina.
De câteva săptămâni, mai bine de 100.000 de soldați ruși – al căror număr a ajuns la aproximativ 200.000 în ultimele zile – au fost așezați asemeni unei seceri în jurul Ucrainei. În dimineața zilei de 24 februarie, aceștia au intrat în Ucraina dinspre sud-vest, în timp ce președintele Vladimir Putin anunța operațiuni militare speciale în Donbas.
Potrivit reporterilor aflați la fața locului, chiar în timp ce Putin făcea anunțul, mai multe explozii se puteau auzi de-a lungul Ucrainei, în apropiere de Kiev sau Harkov, al doilea cel mai mare oraș al țării situat în nord-est.
Rusia se poate folosi de acest arsenal pentru a face Ucraina neputincioasă și pentru a neutraliza sistemele de apărare aeriană. În completare, trupele de uscat pot înainta pentru a captura unele dintre punctele strategice ale țării cum ar fi porturile sau aeroporturile, punând astfel presiune pe trupele ucrainene și infrastructură.
Chiar dacă puterile occidentale au contribuit cu echipamente militare care să consolideze apărarea din Ucraina, potențialul militar al țării nu se compară cu ceea ce are de oferit Rusia, care are una dintre cele mai bune armate din lume, potrivit Indian Express.
Potrivit Stockholm International Peace Research Institute (sau SIPRI), care a analizat comerțul internațional de arme pentru anul 2020, Rusia a cheltuit undeva la 61,7 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă de peste zece ori față de investițiile Ucrainei, care se plasau undeva la 5,9 miliarde de dolari.
Conform Global Fire Power, care a analizat capabilitățile militare ale țărilor lumii încă din 2006, asta plasează Rusia pe locul al doilea la nivel global, în vreme ce Ucraina ocupă un loc deloc remarcabil, fiind situată pe poziția 22 din cele 140 de națiuni indexate.
Rusia are aproximativ 850.000 de militari activi, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât cei 250.000 de militari disponibili pentru Ucraina. În ceea ce privește forțele aeriene, Rusia are în posesie mai bine de 4100 de aparate de zbor, cu 772 de avioane de luptă, în vreme ce Ucraina are un total de 318 aparate de zbor dintre care doar 69 sunt avioane de luptă.
În ceea ce privește trupele de uscat, Rusia însumează 12.500 de tancuri și mai bine de 30.000 de vehicule blindate, pe când Ucraina atinge abia numărul de 2600 de tancuri și 12.000 vehicule blindate. Mai mult, Rusia are 14.000 de tunuri de artilerie remorcate și autopropulsate, în vreme ce Ucraina planează în jurul a 3000.
Cu toate că sunt slabe șansele ca Marina să se implice în acest conflict, Rusia are în dotare aproximativ 600 de vase, între care se numără și un port-avion, iar Ucraina are doar 38 ca număr. Dacă vorbim despre submarine, scorul este de 70 la 0 pentru Rusia.
Cu toate acestea, Ucraina s-a înarmat cu rachete anti-tanc și asta cu ajutorul SUA. Sute de rachete Javelin au fost trimise Ucrainei încă din luna decembrie a anului 2021, fapt ce va permite ca națiunea să aibă o șansă de a face față tancurilor rusești.
Este vorba despre un tip de rachetă portabilă, adică un soldat o poate lansa de pe umăr și mai mult decât atât, este dotată cu un sistem de ghidaj cu infraroșu automat – acesta permite lovirea tancurilor de deasupra, zonă vulnerabilă în arhitectura acestora.
Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina a postat pe rețelele de socializare despre proviziile militare pe care le-a primit de la mai multe puteri vestice. Pe lângă rachetele Javelin, Ucraina a mai beneficiat și de rachete portabile sol-aer Stinger, muniție în cantități semnificative, arme, mitraliere și sisteme optice, sisteme de supraveghere și vedere pe timp de noapte, dar și alte echipamente.
La data de 11 februarie, Reznikov a scris în mediul online despre cele 90 de tone de muniție americană care, spunea el, a ridicat totalul sprijinului militar cu echipament la peste 1300 de tone.
Potrivit New York Times, SUA au investit mai bine de 2,7 miliarde de dolari în ajutorul și consolidarea securității Ucrainei încă din 2014. Trebuie inclus aici și pachetul de 200 de milioane de dolari din decembrie „care includea echipamente precum Javelin sau alte sisteme de penetrare a blindatelor, lansatoare de grenade, artilerie, mortiere și muniție pentru armele de calibru mic”.
Dar acum, iată că invazia rusească a început și toate acestea ar putea să nu conteze deloc atunci când ne gândim la supremația militară pe care Rusia o are asupra mult mai micilor vecini din vest.
Rusia a invadat Ucraina. Tot ce știm până acum
Teamă și incertitudine pe străzile din Kiev. Ucrainenii încearcă să fugă din calea Rusiei
Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?