Teamă și incertitudine pe străzile din Kiev. Ucrainenii încearcă să fugă din calea Rusiei

24 02. 2022, 15:30

Sunetul exploziilor de la marginea capitalei ucrainene Kiev și sirenele aeriene declanșate de invazia Rusiei i-au determinat pe locuitorii orașului să-și caute adăpost sau să încerce să plece din calea rușilor.

În dimineața zilei de joi, 24 februarie, s-au format cozi lungi de mașini din centrul orașului înspre diferite ieșiri din Kiev, iar oamenii s-au adăpostit în stațiile de metrou ale orașului și în alte locuri sigure, potrivit presei locale, relatează Al Jazeera.

Andrew Simmons de la Al Jazeera, raportând de la Kiev, a spus că, imediat după ora 5:00 dimineața (ora României), hotelul la care stătea „tremura practic de sunetul exploziilor”.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a început

„Nu erau în centrul orașului. Erau undeva departe. Cerul devenea portocaliu și roșu, apoi 15 secunde mai târziu auzeai explozia, așa că inițial era ceva la distanță. Și apoi s-a apropiat și am auzit din toată țara relatări despre explozii”, a spus el.

„Oamenii au intrat inițial în panică și alergau să se adăpostească, iar de la președinte s-a auzit că atacul Rusiei a început. El a spus: Vă rog să vă păstrați calmul”, a continuat reporterul.

Simmons mai spune că în acest moment „există o atmosferă foarte ciudată în centrul orașului”. „Asta pentru că nu suntem siguri dacă coloanele blindate se îndreaptă în această direcție”, adaugă jurnalistul.

Locuitorii capitalei Kiev încearcă să părăsească țara după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în estul Ucrainei, în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Sursa foto: Hepta.ro

Postul de știri Korrespondent din Ucraina a raportat că blocajele de trafic s-au format din centrul Kievului spre Jytomyr și alte ieșiri din oraș la ora 6:00 dimineața (ora României).

Autoritățile locale au cerut locuitorilor din Kiev să rămână în locuințe.

Panică pe străzile din Kiev, în timp ce unii ucraineni încearcă să plece din calea rușilor

„Toți cei care nu sunt implicați în operarea infrastructurii critice și a susținerii vieții a orașului, să stea acasă și să fie gata să meargă către adăposturi atunci când se vor auzi sirenele”, a spus Administrația de Stat a orașului Kiev într-un mesaj transmis pe canalul oficial de Telegram.

Iliya Kusa, analist de relații internaționale la Institutul Ucrainean pentru Viitor, a declarat pentru Al Jazeera, de la Kiev, că faptul că „oamenii pleacă din Kiev este parțial adevărat, dar nu este un val de panică”.

„Situația în Kiev, unde mă aflu acum, este mai mult sau mai puțin stabilă. Nu există panică, nu există probleme critice în acest moment. Transportul public funcționează ca de obicei. Singurul lucru care s-a schimbat de fapt este că… școlile, universitățile și grădinițele sunt închise, iar spitalele sunt în alertă maximă de când parlamentul a introdus legea marțială”, continuă Kusa.

Coadă de mașini la o benzinărie din Kiev, Ucraina, în dimineața zilei de 24 frebruarie. Sursa foto: Profimedia

„Cu toate acestea, am observat că mulți oameni încearcă să scoată bani de la bancomate. Sunt cozi acolo și o grămadă de oameni s-au dus imediat la magazine pentru a se aproviziona cu produse de bază. În afară de asta, totul este în regulă”, a adăugat Kusa.

„Sunt blocaje pe drumurile principale care duc în afara orașului. Nu pot evalua numărul de oameni care încearcă să părăsească orașul… dar cu siguranță există unii oameni care vor să părăsească Kievul”, a relatat Kusa.

Putin a anunțat o „operațiune militară”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în dimineața zilei de 24 februarie o „operațiune militară” la scară largă în Ucraina, spunând trupelor ucrainene să depună armele și avertizând că orice forță care intervine va suporta consecințele.

El a susținut că din Ucraina vor fi protejați în decursul operațiunii.

Armata rusă a declarat că apărarea antiaeriană și bazele Ucrainei au fost distruse, iar numeroase aeroporturi civile au fost bombardate. Separatiștii din estul Ucrainei au spus, de asemenea, că au ocupat mai multe orașe.

Au fost văzute tancuri venind din Crimeea și de peste granița cu Belarus. Ucraina a declarat că forțele sale aeriene au doborât mai multe avioane rusești în est.

Vă recomandăm să citiți și:

Criza Rusia-Ucraina neliniștește oamenii de știință ucraineni. Unii pregătesc „kituri de supraviețuire”

Poate că invadarea Ucrainei nu a fost niciodată scopul lui Vladimir Putin

Este Rusia o forță de temut? Potențialul militar în 2022, mai mare ca oricând

Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?