Statisticile arată că anul trecut, în SUA a crescut cu 45% numărul de cazuri de autovătămare și de tentativă de suicid la copii. Creșterea poate fi explicată prin înmulțirea cazurilor de long-COVID la pacienții care s-au infectat cu virusul SARS CoV-2.
În ceea ce privește creșterea cu 45% a numărului de cazuri de autovătămare și de tentativă de suicid la copii, comparația se realizează cu media ultimilor 10 ani din spitalele din SUA. Astfel se explică de ce numeroși părinți din SUA acceptă să-și vaccineze copiii anti-COVID, susține medicul român Mihai Craiu.
„O boală acută diagnosticată acum la un copil nu este o catastrofă, din punct de vedere al severității!! Se va vindeca în câteva zile, fără antibiotice, la toți copiii școlari anterior sănătoși. Poate doar sugarii ar putea să facă forme mai severe… Severitate mică, spitalizare rară, mortalitate extrem de redusă… și totuși? De ce sunt deja vaccinați în SUA 55% din adolescenți și 20% din copiii de 5-11ani? Pentru că părinții lor au fost informați corect asupra riscurilor ce apar după boală, atât despre riscurile medicale cât și despre cele emoționale și educaționale”, a explicat medicul Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Pe termen mediu și lung, copiii care au fost infectați cu virusul SARS CoV-2 se pot confrunta cu sindromul inflamator multisistemic și cu long-COVID. Efectele sunt numeroase, pe listă aflându-se diabetul, depresia și anxietatea.
„În spitalele din SUA a crescut cu 45% numărul de prezentări pentru autovătămare și tentativă de suicid la minori, în 2021, față de media ultimilor 10 ani”, a adăugat Mihai Craiu, citat de Mediafax.
Pentru a evita problemele, medicul recomandă respectarea cu strictețe a regulilor de igienă, testarea și vaccinarea.
„La copiii cu vârstă peste 5 ani decide fiecare părinte în parte, cântărind riscurile și contextul. Acum, cât există doze pediatrice… Pentru moment ar fi disponibile doar pentru un sfert din copiii eligibili în România”, a precizat Craiu.