Noi norme pentru călătoriile în interiorul UE. Ce trebuie să știm

01 02. 2022, 00:00
Foto: Shutterstock

Noile norme privind călătoriile în UE, care intră în vigoare de astăzi, prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale de vaccinare împotriva COVID-19. Românii care s-au vaccinat în luna mai 2021 și nu au făcut încă doza 3 pierd valabilitatea green-pass-ului.

Potrivit unui comunicat al CE, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.

În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare, potrivit Mediafax.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

Călătoriile în interiorul UE nu vor fi posibile fără doza booster a vaccinului

„Începând de mâine (marți, 1 februarie 2022 – n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru Justiție.

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE.

„Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE. Începând de mâine, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel”, a anunțat CE.

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat luni că în România încă se poate folosi certificatul cu două doze, însă cei care nu au boosterul nu vor putea călători.