Petrolul atinge maximul ultimilor șapte ani. Temeri legate de aprovizionare și tensiuni geopolitice
Prețul petrolului a atins maximul ultimilor șapte ani, în condițiile în care tensiunile geopolitice continuă să ridice îngrijorările legate de aprovizionare.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,91 dolari, sau 2,1%, la 91,25 dolari pe baril până la ora 14:36 GMT, după ce vineri au atins 91,41 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014, relatează Reuters.
Cotațiile futures ale țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,83 dolari, sau 2,11%, la 88,44 dolari pe baril. WTI a atins, de asemenea, un nou maxim al ultimilor șapte ani, de 88,76 dolari, mai devreme în ședința de vineri.
Atât Brent, cât și WTI sunt pe cale să consemneze a șasea săptămână de creștere, în ceea ce ar fi cea mai lungă serie de câștiguri săptămânale din octombrie.
De ce continuă să crească prețul petrolului?
Prețul petrolului continuă să crească pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că criza din Ucraina ar putea perturba piețele energetice. Președintele american Joe Biden și omologul său din Uniunea Europeană, Ursula von der Leyen, s-au angajat vineri să coopereze pentru a garanta securitatea energetică a Europei, precum și a Ucrainei, în contextul impasului declanșat de Rusia care a adunat trupe la granița cu Ucraina.
Piața se concentrează asupra unei reuniuni din 2 februarie a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților conduși de Rusia, cunoscută colectiv sub numele de OPEC+. Este probabil ca grupul de producători să mențină creșterea planificată a țintei de producție de petrol pentru luna martie, au declarat pentru Reuters mai multe surse din cadrul organizației.
În ceea ce privește cererea, importurile de țiței în China, cel mai mare importator mondial de această marfă, ar putea crește cu până la 7% în acest an, au declarat analiști și oficiali ai companiilor petroliere.
Banca suedeză SEB și-a majorat vineri prognoza privind petrolul Brent la 85 de dolari pe baril pentru primul și al doilea trimestru al acestui an, în creștere cu 10, respectiv 5 dolari.