Economia SUA a înregistrat o creștere de 5,7% în 2021, cea mai puternică din 1984 încoace. Indicatorul s-a contractat cu 3,4% în 2020, cea mai mare scădere din ultimii 74 de ani.
Creșterea economică a Statelor Unite a accelerat în trimestrul al patrulea, în condițiile în care companiile au refăcut stocurile epuizate pentru a satisface cererea puternică de bunuri, ajutând națiunea să înregistreze în 2021 cea mai bună performanță din aproape patru decenii, anunță Reuters.
Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 6,9% în ultimul trimestru, a declarat joi Departamentul Comerțului în estimarea sa anticipată a PIB-ului. Acest lucru a urmat unui ritm de creștere de 2,3% în al treilea trimestru. Economiștii intervievați de Reuters prognozaseră o creștere a PIB-ului cu o rată de 5,5%. Estimările au variat de la o rată de 3,4% până la un ritm de 7,0%.
Creșterea de anul trecut a fost alimentată de stimulente fiscale masive, precum și de ratele foarte scăzute ale dobânzilor. Cu toate acestea, impulsul pare să se fi estompat până în decembrie, pe fondul unui atac de infecții cu COVID-19 alimentat de varianta Omicron, care a contribuit la subminarea cheltuielilor, precum și la perturbarea activității în fabrici și în servicii.
Creșterea robustă de anul trecut susține decizia Rezervei Federale de creștere a ratelor dobânzilor în martie.
Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri reporterilor, după o ședință de politică monetară de două zile, că „economia nu mai are nevoie de niveluri ridicate și susținute de susținere a politicii monetare” și că „în curând va fi oportună o majorare” a ratelor.
În ciuda perioadei slabe anticipate din primul trimestru, din cauza provocărilor provocate de pandemie, de cea mai gravă inflație din ultimele decenii, de blocajele din lanțul de aprovizionare și de viitoarele creșteri ale ratelor dobânzii, se așteaptă ca economia să reziste în acest an, cu estimări de creștere de până la 3,9%.