Începând cu luna februarie vor fi produse versiuni mai ieftine ale pastilei COVID-19

22 01. 2022, 00:00
Foto: Shutterstock

O agenţie susţinută de ONU a încheiat un acord pentru ca aproape 30 de producători de medicamente să producă versiuni mai ieftine ale molnupiravirului, pastila COVID-19 de la Merck & Co.

O agenţie susţinută de ONU a încheiat un acord pentru ca aproape 30 de producători de medicamente să producă versiuni mai ieftine ale molnupiravirului, pastila COVID-19 de la Merck & Co, pentru naţiunile mai sărace, lărgind astfel accesul la un medicament considerat o armă în lupta împotriva pandemiei, informează Reuters.

Pastila antivirală, care a primit în decembrie aprobarea de urgenţă în Statele Unite, reduce spitalizările şi decesele pacienţilor cu risc ridicat cu aproximativ 30%, conform rezultatelor studiilor clinice.

Acordul, negociat de grupul de brevete pentru medicamente (MPP) cu Merck, susţinut de ONU, va extinde producţia prin creşterea numărului de companii care vor produce medicamentul, după ce Merck a încheiat în octombrie acorduri de licenţă cu opt producători indieni de medicamente.

Prețul pastilei COVID-19 va scădea odată cu creșterea numărului de producători

Noul acord permite ca 27 de producători de medicamente din India, China şi alte ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu să producă ingredientele necesare pastilei şi medicamentul finit.

MPP a declarat că acordul prevede ca pilula să fie distribuită în 105 naţiuni mai puţin dezvoltate. Un purtător de cuvânt a declarat ulterior că livrările de la unele firme vizate de acord ar putea începe încă din februarie.

Un tratament cu molnupiravir de 40 de pastile timp de cinci zile ar trebui să coste aproximativ 20 de dolari în ţările mai sărace, faţă de 700 de dolari cât costă în SUA, a declarat pentru Reuters un oficial al MPP implicat în discuţiile cu producătorii de medicamente, citând estimările iniţiale ale producătorilor de medicamente.

De asemenea, un vaccin ”low-cost” a fost descoperit în Texas de Dr. Bottazzi şi colegul Peter Hotez, care au decis să nu-l breveteze, fiind autorizat în India ca imunizare de urgenţă.