Sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare de la Beijing au fost avertizați marți de către vorbitorii unui seminar organizat de Human Rights Watch că nu trebuie să vorbească despre problemele legate de drepturile omului în China, pentru propria lor siguranță.
Grupurile pentru drepturile omului au criticat de mult timp Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru că a acordat Jocurile Chinei, citând tratamentul aplicat de guvernul chinez uigurilor și altor grupuri minoritare musulmane, pe care Statele Unite l-au considerat genocid. China neagă acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.
„Nu există într-adevăr prea multă protecție care credem că va fi oferită sportivilor”, a declarat Rob Koehler, directorul general al grupului Global Athlete, în cadrul seminarului, citat de Reuters. „Tăcerea înseamnă complicitate și de aceea suntem îngrijorați.
„Așa că îi sfătuim pe sportivi să nu vorbească. Vrem ca ei să concureze și să își folosească vocea când ajung acasă.”
Regula 50 din Carta olimpică prevede că „niciun fel de demonstrație sau propagandă politică, religioasă sau rasială nu este permisă în siturile olimpice, în locurile de desfășurare sau în alte zone”.
„Legile chineze sunt foarte vagi în ceea ce privește infracțiunile care pot fi folosite pentru a urmări în justiție libertatea de exprimare a oamenilor”, a declarat Yaqiu Wang, cercetător la Human Rights Watch.
„Oamenii pot fi acuzați că au provocat certuri sau probleme. Există tot felul de infracțiuni care pot fi îndreptate împotriva comentariilor pașnice și critice.”
Noah Hoffman, un schior de schi fond care a reprezentat SUA la Jocurile de iarnă din 2014 și 2018, a declarat că echipa americană a fost ferită de probleme legate de drepturile omului.
„Simt teamă pentru colegii mei de echipă care merg în China”, a spus Hoffman. „Știu că coechipierii mei sunt protejați în privința întrebărilor privind aceste probleme pentru propria lor siguranță.
Nu ar trebui să fim niciodată nevoiți să protejăm sportivii să nu vorbească despre probleme pe care ei le consideră cu adevărat importante.
Speranța mea pentru sportivii de acolo este ca ei să rămână tăcuți, deoarece nu numai că vor fi urmăriți de autoritățile chineze, dar ar putea fi pedepsiți și de CIO”.
Îngrijorările legate de confidențialitatea datelor și de spionajul la Jocuri au fost ridicate marți, când s-a raportat că o aplicație pentru smartphone construită de China pentru a monitoriza starea de sănătate a participanților conținea defecte de securitate.
„Când vine vorba de supraveghere, știm că există”, a spus Koehler.
„Există motive pentru care mai multe țări au ieșit și le-au cerut sportivilor să nu-și aducă propriile dispozitive mobile. Orice persoană sănătoasă la cap care aude aceste lucruri trebuie să fie îngrijorată”.
CIO a declarat, într-un răspuns trimis prin e-mail la o solicitare de comentarii din partea Reuters, că organismul olimpic „recunoaște și susține drepturile omului, așa cum sunt consacrate atât în principiile fundamentale ale Cartei Olimpice, cât și în Codul său de etică” în orice moment.