Companiile farmaceutice, din nou sub lupa Consiliului Concurenţei
Piaţa medicamentelor, din nou sub lupa Consiliului Concurenţei. Germanii de la Boehringer, investigaţi pentru posibil abuz de poziţie dominantă în piaţa farma. Concurenţa a dat amenzi de 70 mil. lei în 2020 pentru două companii farma – britanicii de la GSK şi elveţienii de la Roche.
Reprezentanţa în România a companiei germane Boehringer este vizată de o investigaţie a Consiliului Concureţei, autoritatea având indicii că gigantul farmaceutic influenţa prescrierea unui medicament din portofoliul său – anticoagulantul Pradaxa, scrie Ziarul Financiar.
În plus, Concurenţa mai suspectează că reprezentanţa Boehringer a împiedicat intrarea pe piaţa locală a unui medicament generic produs tot de ei, în favoarea unui medicament inovativ, mai scump.
Ce strategii de marketing au fost implementate de giganții farma?
„Autoritatea de concurenţă deţine indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interacţiuni cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, să influenţeze prescrierea în favoarea medicamentului său, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe. Consiliul Concurenţei deţine indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a împiedicat intrarea pe piaţă a medicamentului generic al Spiriva, implementând o strategie de transfer a pacienţilor către Spiolto Respimat, produs inovativ având aceleaşi indicaţii terapeutice”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.
Şi Spiriva, şi Spiolto Respimat sunt medicamente destinate afecţiunilor din aria sistemului respirator. Spiriva, medicamentul generic, care conţine aceeaşi substanţă activă, costă 140 de lei pe site-ul Farmaciei Tei. Inovativul Spiolto Respimat costă 200 de lei pe acelaşi site, din datele adunate de ZF.
Consiliul Concurenţei a aplicat mai multe amenzi companiilor farma
Consiliul Concurenţei a făcut o inspecţie inopinată la sediul sucursalei companiei investigate din România. Documentele ridicate urmează să fie analizate de autoritatea de concurenţă, iar în cazul în care va constata încălcarea regulilor, compania riscă amendă de până la 10% din cifra de afaceri. În cazul cooperării cu Consiliul Concurenţei, se pot obţine reduceri ale amenzii.
Boehringer a raportat în 2020 afaceri de 333 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de anul anterior.
În 2020, Consiliul Concurenţei a aplicat mai multe amenzi companiilor farma, cea mai mare fiind pentru elveţienii de la Roche, de aproape 60 mil. lei pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa medicamentelor pentru cancer. Şi britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK) au fost amendaţi cu 11,9 mil. lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă.