Trei români veniți din Africa de Sud, confirmați cu COVID. Nu este exclusă varianta Omicron
Autoritățile precizează că cele trei persoane sosite din Africa de Sud și care au fost confirmate cu COVID au fost testate pe aeroporturile din București și Baia Mare la momentul aterizării, iar rezultatele pozitive au venit miercuri.
Potrivit autorităților, 3 persoane repatriate din Africa de Sus, două la aeroportul din București și una la Baia Mare, au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2.
„Precizăm că testele au fost efectuate la cele două aeroporturi (București și Baia Mare) la momentul aterizării, persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.
Niciuna dintre cele 3 persoane nu are simptome, dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală.
„Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și vă vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate”, mai susține GCS.
Rafila nu exclude apariția Omicron în cazul celor 3 români din Africa de Sud. Carantina, exclusă
Nu este exclus ca la rezultat să apară noua tulpină, a spus, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta spune că trebuie mărită capacitatea de testare, însă nu se pune problema, în prezent, de lockdown.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, joi, că nu exclude ca la secvențiere, cele trei cazuri de infectare venite din Africa de Sud să fie infectare cu noua tulpină Omicron.
„Așteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
Rafila a spus că nu se poate discuta deocamdată de noi restricții, pentru că sunt doar câteva cazuri și nici acelea nu au deocamdată rezultatul secvențierii.
Ministrul Sănătății crede că cel mai bine sistemul medical trebuie pregătit pentru un eventual val 5, în care va fi „un mix” de cazuri.
„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a mai spus Rafila.
Întrebat dacă se va impune carantina în cazul înmulțirii cazurilor, dr. Alexandru Rafila a răspuns: „Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”.
Județele în care stau în carantină persoanele infectate cu COVID-19 în Africa de Sud
Două persoane infectate cu virusul SARS CoV-2 care au fost repatriate din Africa de Sud cu avionul Tarom se află în carantină la domiciliu în Vaslui și Brașov.
Persoanele infectate cu virusul SARS CoV-2 din avionul care a ajuns marți, la București, venind din Africa de Sud, sunt din județele Vaslui și Brașov. Este vorba despre două persoane care se află în carantină la domiciliu.
Acestea au fost depistate pozitiv în urma testelor făcute pe aeroportul Otopeni. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii oamenilor cu care au intrat în contact.
Probele lor au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili dacă este vorba despre varianta Omicron.
Cea de-a treia, un sportiv de la echipa de rugby CSM Baia Mare, este internată în spital.