Pandemia COVID-19 nu a reușit să ucidă Dai-ni Takara-yu, o baie publică japoneză tradițională de pe o stradă din Tokyo, unde vecinii își scaldă grijile încă din 1949. Dar pentru Tokuji Ito, proprietar din a treia generație, prețul ridicat al petrolului reprezintă următorul test.
Cu cele mai friguroase luni ale anului în față, el trebuie să plătească cu 50% mai mult decât anul trecut pentru a încălzi apa pentru căzile de baie care sunt o parte importantă a vieții în cartierul său din partea de vest a capitalei japoneze, relatează Reuters.
„Este foarte greu”, a declarat Ito, în vârstă de 53 de ani. „Pentru o companie mare, s-ar putea să nu fie o problemă atât de mare, dar pentru un loc mic, condus de o familie ca noi, este foarte greu.”
Băile publice, sau sento, deserveau în mod tradițional persoanele care nu aveau baie acasă. De asemenea, acestea au fost locuri de socializare.
Ito a reușit să treacă cu greu prin valurile repetate de stări de urgență cauzate de coronavirusul din Tokyo: sento trebuiau să rămână deschise, deși numărul de clienți mai în vârstă de la el a scăzut cu aproximativ o treime.
Dar acum se confruntă cu facturi de 450.000 de yeni pe lună (4.000 de dolari) în ianuarie și decembrie pentru păcură pentru încălzirea cazanului care alimentează cu apă caldă căzile, în creștere de la 300.000 de yeni iarna trecută.
Prețul pentru baie este fixat de guvernul din Tokyo, așa că nu poate cere mai mult, deși spune că oricum nu ar crește prețurile.
Băile publice din Japonia nu au nevoie de alte probleme. Numărul lor a atins un vârf de 18.000 la nivel național în 1968, dar acum mai sunt doar 1.964, după decenii de schimbări sociale, inclusiv mai multe băi la domiciliu. Multe sento servesc bere sau au saune pentru a atrage clienții.
Ito speră să reziste până în lunile mai calde, când va fi nevoie de mai puțin combustibil. Un fost trader de petrol care s-a întors la afacerea de familie în urmă cu cinci ani, el crede că prețurile nu vor atinge recordurile anterioare.
Deocamdată, clienții încă stau la coadă înainte ca băile să se deschidă la ora 15:30.
„Nu mă deranjează chiar dacă va trebui să crească prețurile”, a declarat Shuji Yamazaki, în vârstă de 70 de ani, care vine de trei-patru ori pe săptămână. „Fără aceste băi, aș avea probleme serioase”.