Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că alte 700.000 de persoane ar putea muri din cauza COVID până în luna martie în Europa și în unele părți ale Asiei.
Numărul deceselor depășește în prezent 1,5 milioane în cele 53 de țări din ceea ce OMS numește regiunea europeană.
OMS a avertizat asupra unui „stres ridicat sau extrem” în unitățile de terapie intensivă din 49 dintre aceste țări până în martie 2022, potrivit BBC.
Europa se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, ceea ce a determinat Austria să revină la izolare și alte state să ia în considerare noi restricții.
O serie de țări – inclusiv Franța, Germania și Grecia – ar putea, de asemenea, să facă în curând ca vaccinurile de rapel să devină o cerință pentru ca cetățenii lor să fie considerați complet vaccinați.
Însă în mai multe țări au avut loc proteste violente împotriva noilor măsuri.
În evaluarea sa, OMS a avertizat că principala cauză de deces în regiunea Europa este COVID. „Se estimează că numărul cumulat de decese raportate va ajunge la peste 2,2 milioane până în primăvara anului viitor, pe baza tendințelor actuale”, a declarat OMS.
Decesele confirmate legate de COVID s-au dublat recent, ajungând la aproape 4.200 pe zi, a adăugat aceasta.
Numai în Rusia, numărul zilnic de decese a depășit recent 1.200.
Un număr mare de persoane nevaccinate și prevalența variantei Delta în unele țări sunt factorii cheie care au stat la baza ratelor ridicate de transmitere în regiunea Europei, a precizat OMS.
Directorul OMS Europa, Dr. Hans Kluge, i-a îndemnat pe cei care nu au fost încă vaccinați să se vaccineze.
„Cu toții avem oportunitatea și responsabilitatea de a contribui la evitarea unei tragedii inutile și a pierderilor de vieți omenești și de a limita perturbarea suplimentară a societății și a întreprinderilor în acest sezon de iarnă”, a spus el.
Pe lângă națiunile europene, OMS consideră că din această regiune fac parte și Israel și state ex-sovietice precum Tadjikistan și Uzbekistan.