Apple a dat în judecată firma israeliană de supraveghere informatică NSO Group și compania mamă a acesteia pentru că ar fi vizat utilizatorii de iPhone cu un instrument de hacking.
Software-ul Pegasus al NSO poate infecta atât iPhone-urile, cât și dispozitivele Android, permițând operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane și camere, relatează BBC.
Grupul NSO a declarat că instrumentele sale au fost create pentru a viza teroriștii și infractorii. Dar se presupune că Pegasus a fost folosit și împotriva activiștilor, politicienilor și jurnaliștilor.
NSO Group afirmă că livrează Pegasus numai către forțele armate, agențiile de aplicare a legii și serviciile de informații din țări democratice.
Cu toate acestea, la începutul acestei luni, oficialii americani au plasat compania pe listă neagră, afirmând că software-ul „a permis guvernelor străine să desfășoare represiuni transnaționale, care reprezintă practica guvernelor autoritare de a viza disidenții, jurnaliștii și activiștii”.
Această acțiune din partea Apple vine după criticile altor firme de tehnologie, inclusiv Microsoft, Meta Platforms (fostul Facebook), Alphabet, proprietarul Google, și Cisco Systems.
„Pentru a preveni alte abuzuri și prejudicii pentru utilizatorii săi, Apple solicită, de asemenea, un ordin judecătoresc permanent pentru a interzice NSO Group să utilizeze orice software, servicii sau dispozitive Apple”, a precizat producătorul iPhone.