România ar putea renunța la vaccinul AstraZeneca
Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că începând din luna ianuarie România ar putea renunța la utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca.
Valeriu Gheorghiță a spus că propunerea privind renunțarea la vaccinul AstraZeneca a fost trimisă Ministerului Sănătății.
„În cadrul ședinței CNCAV de săptămâna precedentă în unanimitate s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătății să renunțăm la vaccinul AstraZeneca din ianuarie 2022”, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a explicat că solicitarea se bazează pe lipsa de interes din partea populației și pe problemele privind managementul vaccinului.
„Flacoanele sunt cu 10 doze și procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare”, a precizat Gheorghiță.
852.031 de doze de vaccin AstraZeneca au fost folosite de la începutul campaniei de vaccinare din România.
Comisia Europeană ar putea aproba vineri vaccinul Pfizer pentru copii
Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunțat că vineri Comisia Europeană ar putea aproba vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.
Anunțul a fost făcut marți în cadrul unei conferințe de presă.
„Avem confirmarea că pe 25 noiembrie Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare. Probabil că pe 26 Comisia Europeană va autoriza vaccinul de la Pfizer pentru a fi administrat la grupa de vârstă 5-11 ani. Cred că la mijlocul lunii decembrie și vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârsta 6-11 ani”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Dozajul pentru categoria de vârstă 5-11 ani este de 10 micrograme cu două doze la interval de 21 de zile. Sunt flacoane cu 10 doze care au stabilitate la temperatura de două grade timp de 10 săptămâni, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Potrivit autorităților, vor fi trei posibilități de vaccinare, în cabinetele organizate în centrele adresate populației generale, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele de medicină de familie. Momentul când va începe efectiv vaccinarea ține de livrarea dozelor, a precizat Gheorghiță, citat de Mediafax.
Acesta a mai spus că au început pregătirile pentru organizarea din punct de vedere logistic a campaniei de vaccinare.
„Situația preliminară legată de numărul de cabinete de vaccinare adresate copiilor de 5-11 ani. Sunt identificate aproximativ 45 de cabinete în unitățile sanitare și alte 135 în centrele în unde se folosește vaccinul Pfizer”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.