Reacția Chinei după ce o navă militară a SUA a tranzitat Strâmtoarea Taiwan
Administraţia de la Beijing a condamnat vehement, marţi, tranzitul unei nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan, catalogând manevra drept o acţiune deliberată de subminare a stabilităţii regionale, potrivit agenţiei Associated Press.
Forţele Navale din SUA au anunţat marţi că distrugătorul USS Milius „a traversat Strâmtoarea Taiwan în cadrul unei misiuni de rutină, în conformitate cu legislaţia internaţională”.
„Tranzitarea Strâmtorii Taiwan are rolul de a demonstra angajamentul SUA pentru o zonă Indo-Pacifică liberă şi deschisă. Armata SUA trimite avioane şi nave oriunde este permis de către legislaţia internaţională”, a transmis Flota a VII-a a SUA.
Însă Ministerul de Externe de la Beijing a condamnat vehement activităţile militare americane. „Navele americane fac demonstraţii de forţă şi generează agitaţie în Strâmtoarea Taiwan în mod repetat, în numele libertăţii de navigaţie”, a reacţionat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
China a trimis sute de avioane militare în spaţiul aerian al Taiwanului
„Nu este vorba despre angajamentul în favoarea libertăţii şi deschiderii, este o tentativă deliberată de perturbare şi de subminare a păcii regionale şi a stabilităţii”, a subliniat Zhao Lijian.
China a trimis sute de avioane militare, la începutul lunii octombrie, în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.
Statele Unite au denunţat în mod repetat activităţile militare chineze şi au transmis că menţin angajamentele de apărare a Taiwanului. Statele Unite au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependentă din Taiwan şi au aprobat recent vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.