Ce cred cu adevărat cei mai mulți români despre schimbările climatice?
Cei mai mulți români cred că schimbările climatice există, dar le văd drept un fenomen natural, nu unul provocat de om, este concluzia unui studiu realizat de Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor.
Potrivit studiului, cei mai mulți români cred în schimbările climatice însă există percepţii diferite în ceea ce priveşte cauzele acestui fenomen. Peste jumătate dintre români (53%) consideră că schimbările climatice sunt un fenomen natural, nu provocat de om.
Dintre aceştia, o treime consideră că nu ar trebui să ne îngrijorăm din cauza lor, în timp ce două treimi manifestă un grad de îngrijorare: 25% din persoanele care văd schimbările climatice drept un fenomen natural consideră că ar trebui să ne îngrijorăm foarte mult din cauza lor, în timp ce 42% sunt de părere că ar trebui să ne îngrijorăm într-o oarecare măsură, este una dintre concluziile studiului.
De asemenea, un român din doi se consideră informat cu privire la cauzele schimbărilor climatice. Doar 6% dintre participanţii la sondaj au declarat că nu se consideră deloc informaţi cu privire la cauza acestui fenomen.
39% dintre participanţii la sondaj au încredere într-o foarte mare măsură în ce spun oamenii de ştiinţă despre schimbările climatice, iar 44%, doar într-o oarecare măsură. În acelaşi timp, 10% din ei se încred doar într-o mică măsură în spusele oamenilor de ştiinţă, 4% – deloc, iar 3% nu pot aprecia sau nu ştiu.
Cât de dispuşi sunt românii să facă schimbări pentru a proteja mediul?
Sondajul a analizat și cât de dispuşi sunt românii să facă schimbări pentru a proteja mediul. Reducerea consumului de electricitate şi de energie termică se numără printre soluţiile cele mai populare.
Astfel, 35% sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi modifice dieta zilnică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 48% – doar într-o oarecare măsură. 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.
46% dintre respondenţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie electrică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, iar 41% – într-o oarecare măsură. 3% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.
39% dintre respondenţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie termică (să reducă cu 1-2 grade temperatura din casă în sezonul rece, de exemplu) pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, iar 42% – într-o oarecare măsură. 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru, potrivit Mediafax.
Totodată, 39% sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să ia măsuri active de a reduce consumul lor de apă ca să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 43% sunt dispuşi într-o oarecare măsură să facă acest lucru. 6% nu sunt deloc dispuşi să implementeze astfel de acţiuni, se mai arată în studiul efectuat în luna octombrie și la care au participat peste 3.000 de oameni.