Patru astronauți într-o capsulă SpaceX Crew Dragon au amerizat în siguranță în Golful Mexic, în largul coastei Floridei, încheind o misiune științifică de șase luni a NASA la bordul Stației Spațiale Internaționale și un zbor de o zi spre casă.
Aplauzele s-au auzit de la centrul de control al zborului în timp ce cele patru parașute principale s-au deschis în timp ce capsula cobora spre suprafața apei, încetinindu-și viteza la aproximativ 24 km/h (15 mile pe oră) înainte de a cădea ușor în marea calmă.
„Endeavour, în numele SpaceX, bine ați venit acasă pe planeta Pământ”, s-a auzit o voce de la centrul de control al zborului SpaceX din Los Angeles.
Nava spațială și-a început călătoria de întoarcere de opt ore mai devreme în cursul zilei cu un zbor de 90 de minute în jurul stației spațiale. Crew Dragon a trecut apoi printr-o serie de manevre pe parcursul zilei pentru a se apropia de Pământ și a se înscrie pentru coborârea finală pe timp de noapte, potrivit Reuters.
Propulsată de o ultimă aprindere a propulsoarelor sale frontale, capsula a reintrat în atmosferă cu peste 27.000 km/h, pentru o cădere liberă spre ocean, în timpul căreia comunicațiile echipajului au fost pierdute timp de câteva minute.
Frecarea intensă generată în timp ce capsula plonjează în atmosferă face ca temperaturile din exteriorul vehiculului să urce până la 1.900 de grade Celsius. Frecarea de reintrare încetinește, de asemenea, coborârea capsulei înainte ca parașutele să fie desfășurate.
Echipajul, care a petrecut 199 de zile în spațiu în timpul acestei misiuni, a fost format din doi astronauți NASA – comandantul misiunii Shane Kimbrough, 54 de ani, și pilotul Megan McArthur, 50 de ani – împreună cu astronautul japonez Akihiko Hoshide, 52 de ani, și colegul specialist în misiune Thomas Pesquet, 43 de ani, un inginer francez de la Agenția Spațială Europeană.
Aceștia au călătorit spre orbită cu o rachetă SpaceX Falcon 9 care a decolat la 23 aprilie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.
Acesta a fost al treilea echipaj lansat pe orbită în cadrul unui nou parteneriat public-privat al NASA cu SpaceX, compania de rachete înființată în 2002 de către antreprenorul miliardar Elon Musk, care a fondat și producătorul de automobile electrice Tesla.