China intenționează să își cvadrupleze arsenalul nuclear până în 2030, potrivit unei evaluări a Pentagonului care indică o schimbare în politica chineză cu implicații mari pentru echilibrul puterii militare.
Departamentul american al apărării a declarat că China ar putea avea 700 de focoase nucleare transportabile până în 2027 și că își va crește arsenalul – estimat în prezent la circa 200 de focoase – la cel puțin 1.000 de focoase până la sfârșitul deceniului. Este o creștere dramatică față de estimările de anul trecut, când Pentagonul a spus că China este pe cale să își dubleze arsenalul, conform Financial Times.
Statele Unite au 3.800 de focoase nucleare, dintre care 1.800 sunt desfășurate, potrivit Nuclear Information Project din cadrul Federation of American Scientists.
Raportul Pentagonului privind puterea militară a Chinei pentru 2020, care a fost publicat miercuri, a afirmat că Beijingul „își extinde numărul de platforme nucleare terestre, maritime și aeriene de transport și construiește infrastructura necesară pentru a susține această expansiune majoră a forțelor sale nucleare”.
Avertismentul vine la câteva săptămâni după ce Financial Times a raportat că China a testat o armă hipersonică cu capacitate nucleară, despre care generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major al SUA, a declarat ulterior că este „foarte aproape” de un „moment Sputnik”, referindu-se la lansarea de către URSS a primului satelit artificial în 1957.
Raportul survine în contextul în care tensiunile dintre SUA și China rămân ridicate, inclusiv preocupările legate de posibilitatea unui război din cauza Taiwanului.
Pentagonul spune că armata chineză lucrează la îmbunătățirea anumitor capacități până în 2027, care ar „oferi Beijingului opțiuni militare mai credibile în cazul unei situații de urgență în Taiwan”.
Vorbind miercuri la Forumul de securitate Aspen, Milley a declarat că nu crede că China va întreprinde o acțiune militară împotriva Taiwanului în „viitorul apropiat” – adică în următorii doi ani -, dar a avertizat că Beijingul își dezvoltă această capacitate.
„Chinezii își construiesc în mod clar și fără echivoc capacitatea de a oferi aceste opțiuni”, a spus el. „Dar în viitorul apropiat? Probabil că nu. Dar orice se poate întâmpla”.
Pentagonul a declarat că China își sporește capacitatea de a produce și de a separa plutoniul, prin construirea de reactoare rapide și instalații de reprocesare. Progresele chineze generează îngrijorări legate de faptul că China se îndepărtează de politica sa de lungă durată de „descurajare minimă” nucleară, concepută pentru a se asigura că are capacitatea de a răspunde la un prim atac.
Jeffrey Lewis, expert în neproliferare la Middlebury Institute of International Studies, a declarat că este important să se mențină un anumit scepticism cu privire la previziunile Pentagonului.