Narendra Modi a anunțat că India va încerca să atingă neutralitate climatică în anul 2070
India va elabora planuri pentru a atinge neutralitatea climatică în anul 2070, a anunţat premierul Narendra Modi la Conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice, informează Agenţia France-Presse şi postul FranceInfo.
Narendra Modi a anunţat că India va reduce producţia de energie rezultată din combustibili fosili şi va încerca să obţină, până în anul 2030, 50% din necesarul de electricitate din surse regenerabile.
„India va diminua emisiile nete de doxid de carbon cu un miliard de tone până în anul 2030. În plus, până în 2030, India va reduce cu 45% ponderea dioxidului de carbon în economia generală. Până în anul 2070, India va atinge obiectivul emisiilor zero de dioxid de carbon”, a declarat Narendra Modi, potrivit publicaţiei The Hindustan Times, la „Conferinţa părţilor pe tema schimbărilor climatice” (COP26), o reuniune mondială organizată sub egida Naţiunilor Unite în oraşul britanic Glasgow.
Este prima dată când India fixează un termen pentru atingerea neutralităţii climatice. Uniunea Europeană şi Statele Unite au stabilit anul 2050 pentru atingerea neutralităţii climatice. China ar vrea eliminarea emisiilor poluante până în anul 2060.
China şi India par să respingă măsurile stricte propuse de Uniunea Europeană
Grupul statelor dezvoltate şi emergente (G20) a ajuns la o poziţie de compromis, duminică, asupra obiectivului atingerii neutralităţii climatice, fixând ca termen general „jumătatea secolului”, în contextul opoziţiei exercitate de China şi India privind stabilirea unor termene precise. Liderii G20 au afirmat, în comunicatul summitului de la Roma, obiectivul atingerii neutralităţii climatice „până la sau aproximativ la jumătatea secolului”.
China şi India par să respingă măsurile stricte propuse de ţările din Uniunea Europeană, de Marea Britanie şi Statele Unite pentru protejarea climei, argumentând că eliminarea pe termen mediu combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut comunităţii internaţionale, în mesajul transmis Conferinţei ONU, să aplice măsuri concrete pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi rezolvarea problemelor energetice, subliniind că ţările dezvoltate trebuie să ofere asistenţă naţiunilor mai sărace pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice şi tranziţiei tehnologice.