Reprezentanții Moderna au declarat că vaccinul anti-COVID-19 produs de companie a generat un răspuns imunitar puternic la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani şi că intenţionează să prezinte în curând datele autorităţilor de reglementare la nivel mondial.
Cei de la Moderna au declarat că vaccinul în două doze a generat anticorpi neutralizanţi ai virusului la copii, iar siguranţa a fost comparabilă cu cea observată anterior în studiile clinice efectuate pe adolescenţi şi adulţi. Aceștia au citat date provizorii care nu au fost încă revizuite de colegi.
Moderna a precizat că, în cadrul studiului său cu 4.753 de participanţi, efectele secundare au fost în cea mai mare parte de gravitate uşoară până la moderată. Cele mai frecvente efecte secundare au fost oboseala, durerile de cap, febra şi durerile la locul injecţiei.
Comunicatul companiei nu a dezvăluit nicio informaţie nouă despre cazurile de inflamaţie cardiacă numită miocardita, un efect secundar cunoscut al vaccinurilor cu ARNm, potrivit Reuters.
Deşi copiii rareori se îmbolnăvesc grav sau mor din cauza COVID-19, unii dezvoltă complicaţii rare, iar cazurile la cei nevaccinaţi au crescut din cauza variantei contagioase Delta. De asemenea, copiii pot răspândi virusul, infectându-i pe cei care nu sunt protejaţi de vaccinuri.
Vaccinul Moderna anti-COVID-19 este autorizat pentru adulţii cu vârsta de peste 18 ani şi aşteaptă un răspuns la cererea sa din iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.
Acesta se află în urma rivalilor Pfizer şi BioNTech, al căror vaccin a fost autorizat pentru copiii de peste 12 ani începând cu luna mai. Un grup de consilieri externi ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA se va reuni marţi pentru a decide dacă va recomanda vaccinul Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani.