Victimele misteriosului „sindrom Havana” primesc bani şi asistenţă medicală
Preşedintele SUA Joe Biden a semnat o lege privind sprijinirea financiară şi medicală a victimelor „sindromului Havana”. „Avem grijă de oamenii noştri atunci când ei au fost loviţi de probleme de sănătate anormale”.
„Sindromul Havana” înseamnă o stare de rău ciudată, care a lovit atât civili, cât şi diplomaţi, militari sau agenţi de securitate, unii rămânând „cu sechele neurologice invalidante”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Fenomenul datează din 2016, când primii diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să acuze stări de rău.
Cazul a escaladat în 2017, când Donald Trump i-a rechemat pe majoritatea diplomaţilor americani de la Havana. Mai mult de 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor sunt vizaţi în Cuba între sfârşitul lui 2016 şi luna mai 2018, precum şi diplomaţi canadieni.
Cauza cea mai probabilă a „sindromului Havana”
În 2018, simptome similare au lovit alţi circa 10 diplomaţi americani în China. Cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington. Responsabilul CIA la Viena a fost recent demis din funcţie, acuzat că nu a tratat cu seriozitate cazuri în cadrul echipei sale.
Diplomaţii vizaţi au acuzat diverse stări de rău, printre care probleme de echilibru, de coordonare, de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au caracterizat drept „o ceaţă cognitivă”. Au fost diagnosticate leziuni cerebrale.
Potrivit unui raport al Academiei de Ştiinţe a SUA, „energia dirijată de unde radio” este cauza cea mai probabilă a acestor simptome.