Nu există dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19: „Nu am găsit nici măcar un studiu care să arate că a prevenit decesele”
Autoritățile sanitare din SUA, Marea Britanie și UE au constatat că nu există suficiente dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19.
Totuși, mii de susținători, mulți dintre ei activiști anti-vaccin, au continuat să facă o campanie puternică pentru utilizarea acestuia. Ivermectina a fost numită medicamentul „miraculos” împotriva COVID-19 și a fost promovată de oponenții vaccinării dar și recomandată de autoritățile sanitare din unele țări.
Conform BBC, există erori grave în mai multe studii-cheie pe care se bazează promotorii medicamentului. De câțiva ani, Ivermectina este un medicament antiparazitar vital utilizat pentru tratarea oamenilor și animalelor. Dar în timpul pandemiei a existat o promovare puternică din partea unor susținători ai acestui medicament pentru utilizarea lui în lupta împotriva COVID-19 și în prevenirea deceselor cauzate de infectarea cu coronavirus.
Autoritățile sanitare din SUA, Marea Britanie și UE au constatat că nu există suficiente dovezi pentru utilizarea medicamentului împotriva Covid, dar mii de susținători, mulți dintre ei activiști anti-vaccin, au continuat să facă o campanie puternică pentru utilizarea acestuia.
Problemele care pun sub semnul întrebării studiile despre Ivermectina
Publicitatea în jurul Ivermectinei a determinat un număr mare de oameni din întreaga lume să o folosească. Militanții pentru Ivermectină indică o serie de studii științifice și susțin adesea că aceste dovezi sunt ignorate sau mușamalizate. Dar o recenzie a unui grup de oameni de știință independenți a pus serioase îndoieli asupra cercetărilor promovate de promotorii acestui medicament.
BBC dezvăluie că mai mult de o treime din cele 26 de studii ce vizează medicamentul anti-Covid conțin erori grave și există chiar indicii de fraudă. Niciunul dintre acestea nu prezintă dovezi convingătoare ale eficienței Ivermectinei.
Dr. Kyle Sheldrick, unul dintre cei care conduce o investigație cu privire la aceste studii, a declarat că nu a găsit „nici măcar un singur studiu clinic” care să arate că Ivermectina a prevenit decesele Covid. Studiile care promovează Ivermectina au mai multe probleme ce le pun sub semnul întrebării:
- Aceleași date despre pacienți sunt folosite de mai multe ori pentru persoane presupus a fi diferite.
- Există dovezi că selecția pacienților pentru grupurile testate nu a fost aleatorie.
- Cifre puțin probabil să apară în mod natural.
- Procentele calculate incorect.
Autoritățile locale de sănătate nu au informații despre acest studii.
Oamenii de știință dr. Gideon Meyerowitz-Katz, dr. James Heathers, dr. Nick Brown și dr. Sheldrick au lucrat împreună de la distanță în mod informal și voluntar, în timpul pandemiei. Ei au format un grup care a cercetat cu atenție studiile ce vizează ivermectina după ce un student – Jack Lawrence – a descoperit că în cercetare apar pacienți care au murit înainte de începerea procesului. Acum, lucrarea așa-zis medicală a fost retrasă de jurnalul care a publicat-o.
Grupul de oameni de știință independenți a examinat practic fiecare studiu ce vizează Ivermectina și eficiența sa anti-COVID. Echipa a analizat, de asemenea, șase studii observaționale deosebit de influente.
Acest tip de studiu analizează ce se întâmplă cu persoanele care iau oricum medicamentul, deci poate fi părtinitor cu persoanelor care aleg să ia tratamentul.
Din 26 de studii examinate, în cinci au existat dovezi că datele ar fi putut fi falsificate
Dintr-un total de 26 de studii examinate, în cinci au existat dovezi că datele ar fi putut fi falsificate – de exemplu, acestea conțineau rânduri de pacienți identici copiați și adăugați în tabel. În alte cinci au existat probleme și mai grave: de exemplu, cifrele nu s-au adăugat, procentele au fost calculate incorect sau autoritîile locale de sănătate nu știau că aceste studii au fost făcute.
Pe lângă aceste studii defectuoase, au existat 14 autori de studii care nu au reușit să trimită anumite date. Oamenii de știință independenți spun că acest lucru ar putea indica comiterea unei fraude. Deși este extrem de dificil să excludem erorile umane în aceste studii, dr. Sheldrick, medic și cercetător la Universitatea din New South Wales din Sydney, consideră că este foarte probabil că cel puțin unele dintre ele ar fi fost manipulate cu bună știință.
Cel mai mare și mai înalt studiu de Ivermectină publicat până acum este studiul Together de la Universitatea McMaster din Canada. Nu a găsit niciun beneficiu pentru medicament atunci când vine vorba de Covid.