Planurile ambițioase ale Uniunii Sovietice au eșuat în mare parte după prăbușirea statului comunist la începutul anilor 1990.
A doua navetă spațială din clasa Buran a URSS-ului, denumită Burya, putrezește acum într-un depozit aflat în paragină în apropiere de cosmodromul din Kazahstan. Naveta ar rămas acolo încă din 2002, fiind o importantă relicvă din era sovietică care se descompune tot mai mult pe zi ce trece în loc să fie expusă într-un muzeu.
În luna mai, imagini cu Burya acoperită cu graffiti au apărut, iar acum, mulțumită unei filmări distribuite recent pe platforma de socializare online Twitter, putem vedea ce s-a întâmplat. Deși graffiti este o artă în sine, de această dată, s-a dovedit a fi un gest de doi bani, fiind vorba de o piesă importantă a istoriei spațiale.
Potrivit agenției deținută de statul rus RIA Novosti, inscripția a apărut în luna aprilie și a fost deja acoperită cu un nou strat de vopsea, scrie Futurism.
Filmarea apare după ce un afacerist kazah a anunțat recent că el este proprietarul navetei Burya și a oferit să o returneze agenției spațiale rusești în schimbul craniului ultimul kazah khan, Kenesary Kasymov, cel care a condus revolta împotriva încercărilor Imperiului Rus de a coloniza regiunea în anii 1840. Nu este clar cui aparține cu adevărat naveta spațială sau dacă aceasta va fi vreodată relocată.
În septembrie, compania care a construit naveta, NPO Molniya, a vizitat hangarul, însă nu se știe ce planuri au fost făcute în privința navetei spațiale. Potrivit jurnalistei Katya Pavlushchenko de la Moscova, oficialii au declarat la acea vreme că erau îngrijorați că hangarul s-ar putea prăbuși în orice moment din cauza „condiției urgente” a clădirii.
Pentru moment, naveta Burya rămâne în hangar. Poate că într-o bună zi, agenția rusească Roscosmos va reuși să ajungă la o înțelegere și să o expună la loc de cinste.
Naveta Starliner de la Boeing are probleme majore
O navetă-cargo rusă lansată spre Staţia Spaţială Internaţională s-a dezintegrat în atmosferă
A murit Paul Weitz, astronautul NASA care a pilotat prima navetă spaţială Challenger