O listă anuală a celor mai bune 50 de restaurante din lume vine cu o premieră, un oraș care are primele două locuri. Două restaurante din Copenhaga, Danemarca – Noma și Geranium – s-au clasat pe locurile 1 și, respectiv, 2, la ceremonia de decernare a premiilor „The World’s 50 Best Restaurants”.
Noma se află în fruntea listei pentru a cincea oară din 2010 încoace. De la crearea listei, în 2002, restaurantele europene – și ocazional americane – au avut cel mai bun restaurant din lume. Anul acesta situația este la fel.
Clasamentul anual, care este organizat de William Reed Media, cu sediul în Marea Britanie, nu a fost publicat anul trecut din cauza pandemiei, potrivit Mediafax.
Condus de bucătarul Rene Redzepi, Noma este cunoscut pentru „noua bucătărie nordică”. Redzepi produce trei meniuri în fiecare an – există sezonul oceanului, sezonul legumelor și sezonul vânatului și al pădurilor – acesta din urmă având un preț de 2.800 de coroane daneze (436 de dolari) de persoană.
Vinurile costă încă 280 de dolari, iar fiecare meniu include aproximativ 20 de feluri de mâncare. După ce aceleași restaurante au dominat clasamentul de top timp de mai bine de un deceniu, organizația 50 Best a anunțat în 2019 că ocupanții primului loc nu mai pot fi votați în anii următori. Noma s-a închis în 2016 și s-a redeschis într-o nouă locație în 2018, ceea ce l-a făcut eligibil pentru a concura din nou.
Câștigătorii nr. 1 anteriori sunt numiți „The Best of the Best”. Noma se va alătura în curând celor șapte restaurante de pe lista respectivă, care include El Bulli din Spania, The Fat Duck din Marea Britanie și The French Laundry din Statele Unite, precum și „Noma (locația originală)”, așa cum este scris pe listă.
Europa a dominat lista din acest an, cu mult de jumătate dintre restaurante. Asia ocupă opt locuri, Odette din Singapore fiind cel mai bine clasat.
Opt restaurante din America de Nord au intrat în top, iar Pujol din Mexic a fost desemnat „Cel mai bun restaurant din America de Nord”.
America de Sud a ocupat șase locuri, cu Central și Maido, ambele din Peru în primele 10 restaurante. Africa a intrat pe listă, cu Wolfgat din Africa de Sud, care a ocupat locul 50. Spania are șase restaurante înscrise pe listă – cele mai multe dintre toate țările. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt situate în Țara Bascilor.
Clasamentul este stabilit de aproximativ 1 040 de persoane din industrie, denumite „academia”. Aceștia sunt scriitori culinari, critici, bucătari și proprietari de restaurante din 26 de regiuni geografice din întreaga lume. Cel puțin 25% dintre membrii academiei din fiecare regiune se schimbă în fiecare an. Fiecare membru alege 10 restaurante, fără a exista cerințe prestabilite.