Tot mai multe persoane vulnerabile se infectează cu virusul SARS-CoV-2 și ajung la spital în stare gravă, spune președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), întrebat dacă numărul mare de decese de miercuri are legătură cu aglomerarea spitalelor.
Valeriu Gheorghiță spune că nu sunt informații cum că aglomerarea spitalelor ar avea legătură cu numărul mare de decese.
„Este greu de spus la acest moment. Nu am aceste date, dar au legătură cu faptul că mult prea multe persoane vulnerabile se infectează, sunt nevaccinate și ajung la spital și evoluția bolii, din păcate, este una mult mai agresivă la aceste categorii de persoane”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Acesta a spus că sunt date științifice care spun că în contextul infecției cu varianta Delta, riscul de spitalizare este de cel puțin două ori mai mare.
„Practic, de aici înțelegem că evoluția bolii este posibil mai virulentă, mai agresivă la persoanele vulnerabile. De asta este nevoie să ne vaccinăm. Nu avem altă modalitate prin care să reducem riscul de a face o formă gravă”, a mai spus Gheorghiță.
În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un record absolut al persoanelor care au decedat din cauza COVID-19: 328 de decese. Au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.
Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că aproape 230.000 de români s-au vaccinat cu doza 3. Cei mai mulți sunt reprezentanți ai categoriilor vulnerabile, a explicat șeful campaniei de vaccinare din România.
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat că aproape 230.000 de români s-au vaccinat anti-COVID cu doza 3.
Potrivit statisticilor, până în prezent cu doza 3 s-au vaccinat 228.865 de persoane, potrivit Mediafax. Peste jumătate dintre acestea (52,3%) sunt categorii vulnerabile, persoane peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice și internate în centre sociale.
Aproape 30% (29,7%) sunt din personalul medico-sanitar și doar 4,1% sunt angajați din învățământ. Restul (21,9%) reprezintă persoane din diferite domenii de activitate.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că în curând se va lua o decizie privind doza 3 în cazul persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson.
Din ceea ce știm compania Johnson&Johnson a depus deja la FDA datele din studiile efectuate pentru obținerea autorizării pentru doza booster tot cu vaccinul de la Johnson&Johnson. Se așteaptă că la jumătatea lunii octombrie să se facă o recomandare din partea comisiei de experți pe această doză Booster. Cu siguranță în perioada următoare și Agenția Europeană a Medicamentului va primi aceste date științifice și vom avea cu siguranță recomandări în acest sens care vizează persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson”, a explicat Gheorghiță.
În România, peste 840.000 de persoane sunt vaccinate cu serul Johnson&Johnson.