Administraţia Emmanuel Macron a avertizat că, pe fondul disputelor cu Marea Britanie privind cotele de pescuit, ar putea opri alimentarea cu electricitate a unei insule britanice, un oficial guvernamental francez afirmând că „Brexit înseamnă populism”, ceea ce Parisul nu va tolera.
Franţa consideră „inacceptabile” deciziile privind licenţele de pescuit destinate ambarcaţiunilor franceze în Canalul Mânecii. Insula britanică Jersey a anunţat acordarea a 64 de licenţe de pescuit definitive pentru ambarcaţiuni franceze şi respingerea a 75 de dosare. Anterior, autorităţile de la Londra au acordat alte 12 licenţe de pescuit în apropierea coastelor britanice.
„În următoarele zile, vom lua măsuri europene sau naţionale pentru a exercita presiune asupra Marii Britanii”, a declarat Clément Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris.
„Spre exemplu, ne putem imagina situaţia unor insule anglo-normande, în contextul în care Marea Britanie depinde de aprovizionarea cu energie de la noi”, a avertizat Clément Beaune, conform postului Europe 1 şi cotidianului Le Figaro.
Franţa a avertizat în mai multe rânduri că ar putea opri alimentarea cu electricitate a Insulei britanice Jersey, aflată în Canalul Mânecii, în apropierea coastelor franceze.
„Britanicii cred că pot trăi singuri şi că pot lovi Europa. Şi, dat fiind că acest lucru nu merge, recurg la şantaj şi agresivitate. Brexit este populism în acţiune. Este dovada unui eşec dramatic. Este reţeta clasică, dar noi nu vom permite aşa ceva”, a subliniat Clément Beaune.
Asociaţiile pescarilor francezi sunt profund nemulţumite de refuzul autorităţilor britanice de a emite licenţe suficiente. „Este evident că nu se ţine cont de nimic”, a afirmat în urmă cu câteva zile Jean-Luc Hall, preşedintele Comitetului naţional pentru Pescuit din Franţa.
Acordul post-Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană prevede că pescarii europeni pot pescui în continuare în apropierea coastelor britanice dacă obţin licenţe britanice.
Asociaţiile de pescari din Marea Britanie şi Franţa au contestat în mod repetat Acordul post-Brexit. Pescarii britanici sunt nemulţumiţi că francezii pot avea acces în continuare în apele teritoriale britanice. Pescarii francezi nu sunt de acord cu modul în care autorităţile britanice acordă licenţele de pescuit.