Home » D:News » METEO. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în țară. Zonele în care se răcește

METEO. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în țară. Zonele în care se răcește

METEO. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în țară. Zonele în care se răcește
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 05.10.2021

Temperaturile devin din ce în ce mai reci, din 6 octombrie, avertizează meteorologii. Potrivit prognozei pe două săptămâni, probabilitatea de pentru ploi frecvente, dar moderate, va fi ridicată.

METEO. Banat

Intervalul va debuta cu un regim al temperaturilor caracterizat de valori uşor mai ridicate decât cele specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 23…24 de grade şi minime de 9…12 grade, în medie. Începând din 6 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile diurne, apoi şi la cele din cursul nopţilor, devenind mai rece decât în mod obişnuit.

Astfel, în jurul datei de 10 octombrie, maximele termice vor fi de 13…15 grade, iar minimele de 6…8 grade. Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică un regim al temperaturilor fără variaţii semnificative, vremea menţinându- se relativ răcoroasă (de altfel obişnuită spre mijlocul lunii octombrie), cu valori diurne de 16…18 grade şi nocturne de 5…9 grade, mediat regional, potrivit Mediafax.

În perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi moderate cantitativ va fi ridicată. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.

METEO. Crișana

În debutul perioadei, vremea va fi uşor mai caldă decât normal, astfel că temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 20 şi 24 de grade, iar cele nocturne vor fi de 8…12 grade. După data de 7 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 13…16 grade (mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în prima jumătate a lunii octombrie), apoi şi la cele minime, care vor fi de 6…8 grade.

Estimările prognostice pentru a doua săptămână indică un regim termic fără oscilaţii importante de la o zi la alta, vremea menţinându-se relativ răcoroasă (în limite în general apropiate de cele obişnuite la mijlocul lunii octombrie), cu valori diurne de 16…18 grade şi nocturne de 5…8 grade, mediat regional.

În perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, va fi ridicată. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.

METEO. Transilvania

La începutul intervalului, valorile diurne ale temperaturii aerului vor fi apropiate şi local, în vestul regiunii, mai ridicate decât cele specifice primei decade de octombrie, respectiv 17…22 de grade, în medie, nopţile vor fi însă răcoroase în mare parte a regiunii -minime termice de 3…8 grade, iar în depresiuni chiar în jurul a 0 grade.

Între 7 şi 10 octombrie, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 11…15 grade (mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă din an), iar cele minime se vor situa între 1 şi 6 grade, posibil uşor negative în estul zonei.

Pentru a doua săptămână, nu sunt estimate variaţii termice semnificative, menţinându-se în general un ecart mediu apropiat de cel normal la mijlocul lunii octombrie, cu maxime de 13…17 grade şi minime de 0…6 grade. În primele zile, regimul pluviometric se va menţine deficitar, însă în jurul datei de 8 octombrie şi temporar în cea de-a doua săptămână probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată.

METEO. Maramureș

În debutul perioadei, vremea va fi mai caldă decât normal, astfel că temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 19 şi 22 de grade, iar cele nocturne vor fi de 5…8 grade. După data de 7 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 12…15 grade (mai scăzute decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii octombrie), apoi şi la cele minime, care vor fi de 3…5 grade.

Estimările prognostice pentru a doua săptămână indică un regim termic fără variaţii importante de la o zi la alta, vremea menţinându-se în general în limite apropiate de cele obişnuite la mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15…17 grade şi nocturne de 4…7 grade, mediat regional. În primele zile nu va ploua, iar după data de 8 octombrie probabilitatea pentru ploi locale, temporare va fi relativ ridicată.

METEO. Moldova

Vremea va fi în răcire, de la valori apropiate de cele normale în această perioadă din an în primele zile (maxime termice de 16….19 grade şi minime de 4…8 grade) la temperaturi mai mici decât cele climatologic specifice, astfel că în intervalul 8 – 10 octombrie cele diurne vor fi de 10…13 grade, iar cele nocturne de 2…6 grade, mediat regional. Ulterior, valorile termice, cu precădere cele diurne, vor fi în creştere uşoară şi se vor situa în general în jurul celor obişnuite la mijlocul lunii octombrie, cu un ecart mediu al maximelor de 15…18 grade şi al minimelor de 4…7 grade.

Regimul pluviometric va continua să fie deficitar, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată în jurul datei de 8 octombrie, mai ales în sudul regiunii, iar pe alocuri ploi în general slabe vor fi posibile în unele zile din a doua săptămână.

METEO. Dobrogea

Vremea răcoroasă va caracteriza cea mai mare parte a intervalului de referinţă, astfel că, în medie, vor fi temperaturi maxime de 15…18 grade şi minime de 8…11 grade. În perioada 8 – 10 octombrie vremea va fi chiar rece pentru prima decadă de octombrie, cu un ecart mediu al valorilor diurne de 12…14 grade şi al celor nocturne de 6…9 grade. O uşoară încălzire este estimată pentru finalul intervalului de referinţă.

Regimul pluviometric va fi în continuare deficitar, doar în jurul datei de 8 octombrie fiind o probabilitate mai mare pentru ploi pe arii extinse.

METEO. Muntenia

Intervalul va debuta cu un regim al temperaturilor caracterizat de valori apropiate de cele specifice primei decade de octombrie, cu maxime 16…20 de grade şi minime de 5…8 grade, în medie. În perioada 8 – 10 octombrie însă, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 12…15 grade.

Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică valori în general apropiate de cele climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie, ziua cu 16…18 grade, iar noaptea 5…9 grade, mediat regional, posibil în creştere uşoară la finalul intervalului.

Regimul pluviometric va continua să fie deficitar la începutul intervalului, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată în jurul datei de 8 octombrie, iar pe alocuri ploi în general slabe vor fi posibile în unele zile din a doua săptămână.

METEO. Oltenia

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori în jurul celor specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 18…21 de grade şi minime de 7…11 grade, în medie. În perioada 8 – 10 octombrie însă, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 11…15 grade.

Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică un regim al temperaturilor în general apropiat de normal pentru mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15…18 grade şi nocturne de 4…9 grade, mediat regional, posibil în creştere uşoară la finalul intervalului. În perioada 7-9 octombrie probabilitatea de ploaie va fi ridicată, dar în restul intervalului de referinţă, cu precădere în primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar.

METEO. La munte

În debutul perioadei, valorile termice vor fi apropiate de cele normale în prima decadă de octombrie (în medie maxime de 11…15 grade şi minime de 2…7 grade, cu valori mai scăzute la peste 1700 m altitudine, unde noaptea vor fi negative).

Între 7 şi 10 octombrie vremea va fi rece, cu un ecart termic mediu diurn de 4…10 grade şi nocturn de -4…4 grade. Ulterior, temperaturile -cu precădere cele diurne- vor fi în creştere uşoară şi se vor situa în jurul celor climatologic specifice periodei din an.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai ridicată în perioada 7 – 9 octombrie cu precădere în masivele meridionale (unde la peste 1700 m altitudine vor fi temporar şi ninsori sau lapoviţă), precum şi în unele zile din cea de a doua săptămână.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Atomii se pot atinge între ei?
Atomii se pot atinge între ei?