China se angajează să nu mai construiască centrale pe cărbune în străinătate
China nu va mai construi centrale pe cărbune în străinătate, mișcare esențială pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.
China a finanțat proiecte pe cărbune în țări precum Indonezia și Vietnam, în cadrul unui proiect masiv de infrastructură cunoscut sub numele de Inițiativa Belt and Road. Dar au fost multe cereri pentru a pune capăt finanțării, pentru că lumea încearcă să îndeplinească obiectivele acordului climatic de la Paris, potrivit BBC.
„China va intensifica sprijinul acordat altor țări în curs de dezvoltare în vederea dezvoltării energiei verzi și cu emisii reduse de carbon și nu va construi noi proiecte de energie pe cărbune în străinătate”, a spus președintele Xi Jinping, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.
Această acțiune ar putea limita extinderea centralelor pe cărbune în multe țări în curs de dezvoltare, în cadrul Inițiativei Belt and Road.
China, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume
Prin acest proiect, China a finanțat trenuri, drumuri, porturi și fabrici pe cărbune în numeroase țări, multe dintre ele națiuni în curs de dezvoltare. Dar nu s-a mai întâmplat acest lucru în prima jumătate a anului 2021.
China este, de asemenea, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume și depinde, în mare măsură, de cărbune pentru energia folosită pe plan intern.
Xi Jinping a menținut promisiunile luate de China de a atinge un vârf al emisiilor „înainte de 2030” și neutralitatea cărbunelui „înainte de 2060”.
Jumătate din cărbunele ars în lume este în China.
Citește și:
Cărbunele nu mai are un viitor. Construcţia de noi centrale electrice pe cărbune a scăzut masiv
Motivul pentru care aproape toate resursele de cărbune ale lumii trebuie lăsate în pământ