Armata israeliană a dezvăluit un robot militar semi-autonom echipat cu mitraliere
Armata israeliană a dezvăluit un robot ce poate fi controlat de la distanță, dar în același timp oarecum autonom, care poate fi echipat cu două mitraliere uriașe.
Mașina de ucis semi-autonomă, dezvoltată de compania deținută de stat Israel Aerospace Industries (IAI), este concepută pentru a proteja soldații în timp ce aceștia patrulează zonele de conflict, însă criticii care se opun utilizării de astfel de mașinării deja trag semnale de alarmă în privința proiectului.
Robotul, numit REX MKII, este o versiune mai mare a lui Jaguar, pe care Israel îl folosește deja pentru a patrula granița cu Fâșia Gaza, o regiune extrem de instabilă.
„Mașinăriile nu pot înțelege valoarea unei vieți umane”
Alături de mașina de ucis echipată cu mitraliere, Israel folosește drone și rachete ghidate, astfel că țara are un avantaj considerabil față de Hamas, grupul islamic care a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007.
Tocmai asta îi îngrijorează pe critici. Bonnie Docherty, cercetător senior la Human Rights Watch, a explicat că „mașinăriile nu pot înțelege valoarea unei vieți umane, fapt ce în esență subminează demnitatea umană și încalcă legile privind drepturile omului”.
Totuși, o persoană trebuie să controleze de la distanță robotul REX MKII, cu ajutorul unei tablete, însă asta s-ar putea schimba în curând.
Multe țări din lume permit mașinăriilor să decidă atunci când vine vorba de viață și de moarte
„Este posibil să facem arma în sine autonomă, însă momentan decizia este a utilizatorului. Maturitatea sistemului sau a utilizatorului încă a ajuns unde trebuie”, a precizat Rani Avni, director adjunct al diviziei de sisteme autonome la Israel Aerospace Industries.
În cadrul unui raport recent, Națiunile Unite au dezvăluit că mai multe țări din lume permit deja mașinăriilor să decidă atunci când vine vorba de viață și de moarte, inclusiv dronele „ucigașe”, scrie Futurism.
Tendința este îngrijorătoare, mai ales atunci când este folosită în războiul din una dintre cele mai longevive zone de conflict ale lumii. Poate că a venit momentul ca întreaga comunitate internațională să-și unească forțele și să decidă să pună capăt roboților care acționează în mod autonom pe câmpul de luptă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Armata Rusiei pregătește prima unitate militară cu tancuri-robot Uran-9
Un robot ucigaș și complet autonom ar fi atacat soldați aflați în retragere în Libia
Intervenţie rară, de separare a două siameze unite la nivelul capului, realizată în Israel
Medicii din Israel susțin că au descoperit cum să inverseze procesul de îmbătrânire celulară