Virusul Nipah, descoperit în India, a ucis un băiat de 12 ani. Este extrem de periculos
Guvernul din Kerala, India, luptă împotriva unui focar extrem de periculos al virusului Nipah, care a dus duminică la moartea unui băiat în vârstă de 12 ani.
Virusul Nipah este considerat unul dintre cele mai letale care a infectat vreodată oamenii, relatează CBS News.
Ultima dată când a avut loc un focar de Nipah, în India, a ucis 17 din cei 18 pacienți care îl contactaseră. Boala este mult mai puțin contagioasă decât COVID-19, care provoacă aproximativ 41.000 de cazuri zilnice în această țară.
Fără tratament sau vaccin, virusul Nipah are o perioadă de incubație de 45 de zile, putând provoca simptome neurologice pe termen lung în rândul supraviețuitorilor. Are însă o rată de mortalitate de aproximativ 75%. În cazul acestui virus, chiar și focarele mici reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică.
Autoritățile sanitare din zonă iau extrem de în serios noul focar. Începând de luni, au identificat, băgat în carantină și testat cel puțin 188 de persoane care au intrat în contact cu băiatul decedat. De asemenea, au închis întreaga zonă pe o distanță de aproximativ două mile de casa băiatului, în încercarea de a opri răspândirea virusului.
Avertismentul lui Antony Fauci
Până în prezent, doi lucrători din domeniul sănătății care l-au tratat pe adolescent prezintă simptome ale infecției cu Nipah. Ambele persoane au fost spitalizate și așteaptă rezultatele analizelor de sânge.
În septembrie anul trecut, principalul consilier medical al Casei Albe, Anthony Fauci, a avertizat că omenirea a intrat într-o eră „pandemică” în care focarele de virusuri, inclusiv Nipah, vor deveni tot mai frecvente.
Virusul Nipah a revenit în sud-estul Asiei din cauza degradării mediului care a distrus habitatele faunei sălbatice și a adus animalele, inclusiv speciile de lilieci despre care se crede că sunt gazdă pentru el, mai aproape ca niciodată de comunitățile umane.
În aceste condiții, oficialii din Kerala îi avertizează pe rezidenți să se îndepărteze de lilieci și să nu mai mănânce fructele care par a fi ciugulite de această specie.
Citește și:
Bolile mortale răspândite de animale sălbatice prosperă atunci când natura este distrusă
Motivul pentru care liliecii sunt responsabili pentru atâtea boli, inclusiv pentru coronavirus
Avertismentul doctorului Anthony Fauci: Varianta Delta a coronavirusului, cea mai mare ameninţare