Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a declarat marți că administrarea dozei 3 a vaccinului ar putea fi făcută din octombrie tuturor celor care doresc și îndeplinesc o condiție.
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce se discută despre a treia doză a vaccinului.
„Beneficiile nu expiră odată cu trecerea celor șase luni, certificatul digital are valabilitatea de un an, nici beneficiile vaccinării nu dispar după șase luni… Totuși varianta Delta cauzează infecții și în rândul celor vaccinați”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Autoritățile române așteaptă ca instituțiile europene să ia o decizie în ceea ce privește a treia doză de vaccin anti-COVID-19.
„Ne-am propus ca prima parte a lunii octombrie să fie momentul la care să putem demara administrarea celei de a treia doze cu condiția să fie îndeplinite toate etapele premergătoare și anume recomandarea de la Agenția Europeană a Medicamentului și recomandarea Centrului European de Control al Bolilor”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că, probabil, a treia doză nu va fi făcută doar medicilor și persoanelor vulnerabile, ci și celor care s-au vaccinat în urmă cu cel puțin șase luni.
„Cred că cei care vor dori să facă a treia doză, vor avea posibilitatea să facă acest lucru, dar condiția va fi să avem cel puțin șase luni de la schema de vaccinare inițială, de la ultima doză făcută cu ocazia vaccinării”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Decizia privind administrarea unei noi doze de vaccin va fi luată în perioada următoare.
Activitățile de weekend în general și cele de pe litoral în special favorizează răspândirea COVID, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, marți, întrebat care sunt activitățile care favorizează răspândirea virusului, în special a variantei Delta, că oamenii ar trebui să se ferească de zonele supraaglomerate.
Medicul a menționat spațiile închise, spațiile neaerisite, dar a recomandat și atenție în cazul contactelor cu persoane care nu fac parte în mod obișnuit din anturaj, potrivit Mediafax.
„Persoanele cunoscute ne pot de o falsă senzație de siguranță. Trebuie să ne aducem aminte toate măsurile de prevenție cu care am fost obișnuiți în această perioada și să încercăm să ne protejăm mai bine. În acest fel putem să scădem riscul de a ne îmbolnăvi”, a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.
Rugat să dea exemple concrete de activități „periculoase”, medicul s-a referit la activitățile de weekend în general, precum cele de pe litoral.
„Nu trebuie să lăsăm garda jos. Varianta Delta începe să se răspândească. Cel mai mare risc este printre persoanele nevaccinate sau cu schema incompletă, cu risc mediu de îmbolnăvire”, a afirmat Gheorghiţă.