Risc de roaming involuntar în apropierea graniţelor. Ce trebuie să știe utilizatorii
ANCOM atrage atenţia utilizatorilor de telefonie şi internet mobil, care se află sau călătoresc în localităţile din apropierea graniţelor şi au serviciul de roaming activat, că pot ajunge în situaţia de a utiliza involuntar acest serviciu.
Risc de roaming involuntar există în toate zonele aflate în apropierea frontierelor României cu Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.
Potrivit specialiştilor, roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o reţea dintr-o ţară vecină, iar utilizatorii, deşi se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicaţii în roaming.
Riscul există doar dacă utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei.
Ce sunt sfătuiţi să facă utilizatorii?
În această situaţie, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă retţeaua aparţine unei companii dintr-o ţară vecină.
Utilizatorul, deşi se afla pe teritoriul României şi nu a ştiut, va plăti pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, avertizează reprezentanţii ANCOM, potrivit Mediafax.
Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, utilizatorii sunt sfătuiţi să selecteze manual reţeaua, să solicite operatorului activarea serviciului de roaming numai la cerere şi să verifice la ce reţea este conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza.