Înalți oficiali de la NASA au respins acuzațiile apărute în presa din Rusia care sugerau că o astronaută americană a forat o gaură în Stația Spațială Internațională (ISS) în încercarea de a veni acasă mai devreme, după ce a suferit o cădere psihică.
Într-un articol al agenției de presă de stat TASS, un membru anonim „de rang înalt” al agenției spațiale rusești Roscosmos a acuzat-o pe astronauta americană Serena Auñon-Chancellor că a găurit în mod deliberat vehiculul Soyuz MS-09 al ISS.
Existența unei găuri în capsula Soyuz, cu un diametru de 2 milimetri, a fost raportată pentru prima dată în august 2018, când controlorii misiunii au observat o reducere a presiunii într-unul dintre module. Scurgerea de oxigen a fost rapid reparată, însă cauza apariției găurii a rămas un mister. În timp ce SUA a sugerat că gaura a fost făcută încă de când vehiculul se afla pe Pământ, mass-media rusă a arătat ulterior cu degetul spre astronauții americani.
Conform articolului apărut în TASS, Auñon-Chancellor a avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge) în vena jugulară, la nivelul gâtului, în timpul periodei petrecută la bordul ISS, între iunie – decembrie 2018.
Sursa de la Roscosmos, al cărei nume nu a fost făcut public, a afirmat că, pe fondul acestei probleme medicale, astronauta a avut o „criză psihologică acută”, care a determinat-o să facă o gaură în capsula Soyuz MS-09, în încercarea de a „grăbi întoarcerea” pe Pământ.
Sursa din cadrul Roscosmos nu a furnizat, însă, nicio dovadă solidă care să susțină acuzația, potrivit IFL Science.
Oficialul anonim a explicat că, în respectiva parte de pe Stația Spațială Internațională, camera video nu funcționa în mod inexplicabil în acel moment și că „americanii au refuzat să treacă testul poligraf”.
Totodată, a mai sugerat că în modul au fost găsite opt găuri, dintre care doar una a forat corpul navei. Acest lucru, susține sursa Roscosmos, sugerează că găurile au fost făcute în condiții de imponderabilitate de către cineva cu puține cunoștințe despre vehiculul Soyuz MS-09 (cu alte cuvinte, nu un cosmonaut rus).
Oficialii NASA au respins zvonurile, manifestându-și susținerea pentru Auñón-Chancellor și declarând că acuzația nu este credibilă.
„Astronauții NASA, inclusiv Serena Auñón-Chancellor, sunt extrem de respectați, își servesc țara și aduc contribuții inestimabile agenției”, a afirmat Kathy Lueders, care supervizează programul NASA de zbor cu echipaj. Aceasta și-a manifestat întreaga susținere față de „Serena și conduita sa profesională”.
Și administratorul NASA, Bill Nelson, s-a declarat în totalitate de acord cu afirmațiile lui Kathy Lueders. „O susțin pe deplin pe Serena și îi voi sprijini mereu pe astronauții noștri”, a precizat el.
Mult timp, ISS a fost considerată excepția în tensiunile geopolitice dintre Rusia și SUA. Cu toate acestea, pe fondul anunțului Rusiei că vrea să părăsească Stația Spațială Internațională până în 2025 și a creșterii militarizării spațiului, viitorul acestei relații amabile în afara Pământului rămâne incert.
Vă recomandăm să citiți și:
Imagini uimitoare de pe Stația Spațială Internațională, dezvăluite de NASA
Noi scurgeri de oxigen în secțiunea rusă de pe ISS. Ar putea fi nevoie de trimiterea de rezerve
Top 10 cele mai bune filme SF din ultimul deceniu care te fac să gândeşti profund