Un studiu arată că oamenii cu boli psihice prezintă un risc mai mare pentru formele severe de COVID-19
Persoanele cu boli psihice prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19 şi de a muri, arată un studiu ai cărui autori solicită ca aceşti pacienţi să fie vaccinaţi cu prioritate.
Explicaţii pentru acest pronostic se referă la „obstacolele din calea îngrijirii medicale, la modificările imuno-inflamatorii legate de tulburările psihiatrice sau la impactul tratamentelor luate de aceşti pacienţi,” susţin doi dintre autorii studiului într-un raport publicat luni, 19 iulie de către Fondation Fondamental, o reţea de cercetători pentru bolile psihice.
Acest articol, care sintetizează 33 de studii publicate pe această temă în 22 de ţări, concluzionează că pacienţii cu tulburări mintale au şanse de două ori mai mari să moară din cauza COVID-19 în caz de infectare, comparativ cu alţi pacienţi. Această asociere se găseşte în special pentru tulburările psihotice, tulburările de dispoziţie, dependenţe şi retard mental, dar nu şi pentru tulburările de anxietate. Tratamentul cu antipsihotice, anxiolitice sau antidepresive este asociat cu un risc ridicat de mortalitate.
„Ştim că aceşti pacienţi se confruntă cu bariere semnificative în calea îngrijirii medicale şi rezultatele noastre sugerează că accesul redus la îngrijire ar fi putut contribui la creşterea mortalităţii observate în acest grup”, a declarat unul dintre autori, Livia De Picker, de la Spitalul Universitar de Psihiatrie Campus Duffel din Belgia.
„Autorităţile de sănătate publică trebuie să ia măsuri specifice”
Studiul, publicat pe 15 iulie în revista britanică „The Lancet Psychiatry”, arată, de asemenea, că pacienţii cu tulburări mintale au şanse de 2,2 ori mai mari să fie spitalizaţi în caz de COVID-19, potrivit Mediafax.
Acest risc crescut ar putea „reflecta procesele biologice, cum ar fi modificările imuno-inflamatorii legate de tulburările psihiatrice”, în timp ce „tratamentele antipsihotice pot creşte riscurile cardiovasculare şi tromboembolice, pot interfera cu un răspuns imun şi pot provoca interacţiuni cu medicamentele pentru Covid-19”, spune Marion Leboyer, directorul Fundaţiei Fondamentale.
„Autorităţile de sănătate publică trebuie să ia măsuri specifice pentru a asigura vaccinarea acestor pacienţi şi să lupte împotriva reducerii accesului la îngrijire”, precizează dr. De Picker.