Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a devenit astronaut. Bezos a participat la prima misiune cu echipaj a companiei Blue Origin. Întregul zbor a durat circa 10 minute și 30 de secunde.
UPDATE ora 16:22 Propulsorul navei New Shepard s-a întors cu succes pe Pământ. Jeff Bezos și echipajul au aterizat cu succes la bordul capsulei.
UPDATE ora 16:11 Jeff Bezos și echipajul său au decolat la bordul navei spațiale New Shepard.
Misiunea are loc doar la câteva zile de la zborul în spațiu al fondatorului Virgin Galactic, Richard Branson. Totuși ambițiile companiei Blue Origin sunt ceva mai mari, atât în privința altitudinii la care va ajunge nava spațială New Shepard, cât și la planurile viitoare.
Bezos a fondat Blue Origin în 2000, cu scopul de a construi într-o bună zi colonii spațiale plutitoare cu gravitație artificială. Acolo, milioane de oameni vor trăi și vor munci.
Citește și: Care sunt șansele ca Jeff Bezos să nu supraviețuiască zborului în spațiu la bordul navei New Shepard
„Au desfășurat cu succes 15 zboruri fără echipaj cu New Shepard și așteptăm de ani buni să vedem când vor începe să desfășoare zboruri cu oameni”, a spus Laura Forczyk, fondator al firmei de consultanță spațială Astralytical, adăugând că evenimentul reprezintă „un moment palpitant” pentru entuziaști.
New Shepard va decola marți, 20 iulie, în jurul orei 16:00 (ora României), dintr-un complex situat în vestul statului american Texas, la aproximativ 40 kilometri depărtare de orașul Van Horn. Evenimentul va fi transmis în direct de către Blue Origin. Transmisiunea video este așteptată să înceapă cu o oră și jumătate înainte de decolare.
Bezos va fi însoțit de Wally Funk, care la vârsta de 82 de ani va deveni cel mai în vârstă astronaut din lume, și de adolescentul olandez Oliver Daemen, primul client al companiei care va deveni cel mai tânăr astronaut din lume. Totodată, fratele lui Jeff Bezos, Mark, va participa și el la misiune.
Cei doi sunt cei mai buni prieteni, iar Bezos a împărtășit cu lumea întreagă momentul în care l-a invitat pe fratele lui să i se alăture în misiunea spațială.
Marele absent de la misiune va fi câștigătorul unei licitații de 28 milioane de dolari pentru un loc la bordul navei New Shepard. Acesta „a fost prea ocupat” și urmează să participe la un zbor ulterior al companiei. Câștigătorul a cerut să rămână în continuare anonim.
După decolare, nava New Shepard va accelera spre spațiu cu o viteză care va depăși 3.700 kilometri pe oră folosind un motor pe hidrogen lichid/ oxigen lichid care nu produce emisii de carbon.
Capsula se va separa în curând de la propulsor, iar astronauții își vor putea desface centurile de siguranță și vor putea începe „să plutească” în imponderabilitate, scrie Science Alert.
Jeff Bezos și echipajul vor petrece câteva minute peste linia Karman. Aceasta este limita recunoscută la nivel internațional între atmosfera Pământului și spațiul cosmic, la altitudinea de 100 kilometri. Nava New Shepard va atinge o altitudine maximă de 106 kilometri. Astfel, membrii echipajului vor putea să admire curbura planetei noastre și întunericul emblematic al Universului.
Propulsorul se va întoarce în mod autonom la nord de locul din care a decolat. Între timp, capsula va reveni pe Pământ cu ajutorul a trei parașute și a unui propulsor pentru a ateriza ușor în deșertul din Texas.
În afară de acest prim zbor spațial cu echipaj, foarte puține detalii sunt cunoscute despre planurile viitoare privind turismul spațial al companiei Blue Origin. Planurile companiei rămân în mare parte secrete. Mai mult, existența companiei a devenit cunoscută de către public abia după trei ani de la fondarea sa. Apoi, Blue Origin a implementat „o tăcere autoimpusă” până în anul 2015.
Spre deosebire de Virgin Galactic, compania Blue Origin a lui Jeff Bezos nu a început încă oficial să vândă bilete. De asemenea, compania are în plan încă două zboruri anul acesta, iar apoi „mai multe” în 2022.