Eficienţa vaccinurilor împotriva variantei Delta. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Toate cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană sunt eficiente împotriva tulpinii Delta. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că anticorpii oferiţi de vaccinare sunt capabili să neutralizeze toate tulpinile aflate în circulaţie.
„Suntem conştienţi de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta şi a altor variante. În prezent, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană oferă protecţie împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta. Datele emergente din dovezi arată că două doze de vaccinuri protejează împotriva variantei Delta”, spune Mario Cavaleri, coordonatorul strategiei de vaccinare EMA.
Cazurile de infectare cu tulpina Delta s-au dublat în ultima săptămână în Europa. Chiar dacă nu s-a dovedit mai agresivă, această tulpină se trasmite mai mult decât celelalte. Un singur caz de infectare generează alte şapte cazuri.
Un nou val de COVID-19 este iminent
„Datele recent publicate ne arată că cel puţin în cazul pacienţilor care nu sunt cu condiţii de imunodepresie, pacienţii care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, este foarte posibil ca protecţia oferită după schema completă de vaccinare să fie de lungă durată, de ani de zile, însă toate aceste lucruri sunt încurajatoare şi ne crează o perspectivă cât se poate de bună în ceea ce priveşte controlul pandemiei pe termen lung”, a declarat joi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Mediafax.
Şi directorul Centrului pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din SUA, Rochelle Walensky, a declarat că persoanele vaccinate cu schema completă sunt protejate şi împotriva variantei Delta. Ea mai spune că cei imunizaţi cu schema completă nu trebuie să mai poarte mască.
În schimb, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că un nou val de COVID este iminent.