Arta este o oportunitate „unică” pentru investitori. A înregistrat pierderi în doar 4% din cazuri
Arta contemporană ca investiție a depășit S&P 500 în ultimii 25 de ani, iar un manager de active susține că oferă în continuare o oportunitate „unică” pentru investitori, relatează CNBC.
Arta contemporană a oferit, până la finele anului trecut, o rentabilitate anuală de 14% în ultimii 25 de ani, comparativ cu o rentabilitate anuală de 9,5% din S&P 500, conform graficului Citi Global Art Market, citat de compania de investiții în artă Masterworks.
Privind în perspectivă, John Plassard, director adjunct la administratorul de active Mirabaud, a declarat pentru „Squawk Box Europe” de la CNBC că arta contemporană va crește în continuare.
Argumentele sale în favoarea clasei de active includ faptul că arta contemporană a înregistrat mai puține perioade de pierderi decât acțiunile globale, aurul sau piața imobiliară din SUA.
Arta contemporană a înregistrat pierderi în doar 4% din cazuri
În ultimul sfert de secol, arta contemporană – definită ca lucrări create începând cu 1945 – a înregistrat pierderi în doar 4% din cazuri, pe perioade de investiții de 3 ani, conform analizei din nota lui Mirabaud. În schimb, S&P 500 și acțiunile globale au fost în roșu 24% din timp, locuințele SUA au suferit pierderi în 20% din cazuri, iar aurul a scăzut în 40% din perioadă.
Plassard a subliniat, de asemenea, că arta contemporană are o corelație scăzută cu investițiile mai tradiționale, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să crească sau să scadă odată cu aceste active, potrivit Mediafax.
Și, pentru că este un activ real, poate oferi un nivel de protecție împotriva riscului de creștere a inflației, a adăugat Plassard, ceea ce constituit o preocupare majoră pentru investitori.
În general, el a spus că arta contemporană oferă o modalitate de diversificare a investițiilor, dar că implică „riscuri și costuri în funcție de mijloacele alese pentru a achiziționa o operă”. Costul asigurării poate fi ridicat, de exemplu, și există și riscul falsului, furtului sau daunelor. În plus, valoarea unei opere de artă poate fluctua dacă artistul rămâne sau nu la modă.