Șantierul naval din Galați construiește o navă pentru Forţele Navale Regale olandeze

04 06. 2021, 13:00

Pe 2 iunie, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder, anunță compania.

Debitarea tablei pentru această navă a ȋnceput ȋn şantierul din orașul Galați ȋn decembrie anul trecut. Odată cu punerea chilei, toate bloc-secţiile necesare construcţiei efective a navei ȋn România sunt pregătite pentru asamblare. Cea mai mare parte a proiectării navei a fost realizată ȋn Olanda, ȋn timp ce documentaţia de execuţie a fost realizată de Marine Engineering Galaţi. Directorul Diviziei Damen Naval, Hein van Ameijden a subliniat că, ȋn principal, strânsa colaborare dintre companiile din ȋntregul lanţ al construcţiilor navale a făcut posibilă realizarea inovatoare a navelor militare olandeze.

Punerea chilei are o ȋnsemnătate tradiţională. În trecut, o monedă era aşezată sub catargul de lemn ȋn semn de prosperitate. În zilele noastre, când navele se construiesc din oţel, moneda este aşezată sub blocul chilei. Următoarea etapă importantă din procesul de construcţie o constituie botezul navei, ȋnsă acesta va avea loc doar după ce nava va fi finalizată ȋn 2023. După punerea ȋn funcţiune a echipamentelor, teste şi probe de şantier, nava va naviga către Den Helder unde va fi predata organizaţiei DMO. Ulterior, se vor instala accesoriile şi sistemele de luptă, apoi ȋn 2025 nava va fi livrată forţelor navale olandeze.

Spaţii suficiente pentru mai multe elicoptere şi douăzeci de containere

Nava a fost proiectată în strânsă colaborare cu DMO şi RNLN şi are la bază conceptul navei Joint Support Ship HNLMS Karel Doorman, construită anterior tot în şantierul gălăţean. Nava de aproximativ 180 de metri lungime va avea un echipaj standard compus din 75 de membri şi poate găzdui la bordul său ȋncă 85 de persoane. Pe lângă spaţiul pentru combustibil şi muniţie destinate aprovizionării altor nave, nava dispune de spaţii suficiente pentru mai multe elicoptere şi douăzeci de containere, potrivit Mediafax.

Damen opereaza 35 de şantiere navale si alte 20 de companii ȋn 20 de ţări înglobând o retea internationala de vanzari si servicii. Grupul de santiere navale Damen are peste 12.000 de angajaţi în întreaga lume.

Şantierul Naval Damen Galaţi are o suprafaţă de 55 de hectare și are aproximativ 1.700 de angajaţi. Īncepând cu anul 1999, Șantierul Naval Damen Galați a livrat peste 400 de nave clienţilor din întreaga lume (printre acestea, 30 de nave militare construite pentru 13 ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO și UE). Portofoliul companiei include nave de patrulare, nave offshore, feriboturi, drage și barje, super-iahturi, nave militare și remorchere.