De unde pot descărca românii certificatul verde digital
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a prezentat procedura prin care românii vor putea descărca certificatele verzi digitale. Acestea vor avea un cod QR și vor fi folosite la punctele de trecere a frontierei.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat că România este în grafic în ceea ce privește pregătirile din punct de vedere tehnic pentru eliberarea certificatelor.
„Acest certificat ne va ajuta la nivel european să avem o abordare uniformă. A venit sezonul estival, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, grație vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității”, a spus Andrei Baciu.
Conform acestuia, în România va fi folosit modelul de certificat prezentat de CE.
„Cel mai important element este dat de codul QR, care va garanta veridicitatea acestui certificat. Acesta este planificat a fi lansat pe data de 1 iulie, la nivel european. Vom avea o platformă, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm, și pe baza contului creat vom primi pe email un link de unde putem descărca acest certificat, care se referă la trei situații: fie la vaccinare, că suntem vaccinați, fie la recuperare, la faptul că am trecut prin boală și acest lucru este certificat de prezența unui rezultat RT-PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat, sau a treia posibilitate absența infectării în acest moment, dată de un rezultat RT PCR negativ”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Acesta a mai anunțat că certificatul va putea fi descărcat și va putea fi prezentat la punctul de trecere vamală „fie în format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, sub orice format, pentru că va fi acest cod QR scanat”.
Bucureștiul conduce topul ratei de vaccinare
Rata de acoperire vaccinală în popuația eligibilă de peste 16 ani este de circa 45%, mult peste media națională, ceea ce explică situația epidemiologică favorabilă, a anunțat președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, care a prezentat topul județelor în funcție de rata de vaccinare.
„În București avem o rată de acoperire vaccinală în popuația eligibilă de peste 16 ani din populația rezidentă de circa 45%, mai exact de 44,9%, ceea ce considerăm că este o rată foarte bună de acoperire vaccinală. Este mult peste media națională. Probabil că în București rata de imunitate de grup, cumulată între vaccinare și trecerea prin boală, este peste 50%, ceea ce explică situația epidemiologică favorabilă. De asemenea, în Cluj rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă este de 41,43%, în Sibiu 35,15%, Brașov 33,13%, Timiș – 31,66%, iar Constana 31,75%. De asemenea, Alba – 30,77%”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
El a precizat că raportarea se referă la populația eligibilă de peste 16 ani, iar începând de săptămâna viitoare va fi inclusă și populația eligibilă de peste 12 ani.
„Ultimele județe cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală sunt Covasna, cu 18,1%, Bacău – 17,3%, Giurgiu – 16,6%, Botoșani – 16,6% și Suceava – 15,7%”, a conchis șeful CNCAV.