Un pilon al raliului ameţitor înregistrat de materiile prime în acest an, cererea chineză, ar putea slăbi, scrie Bloomberg.
Beijingul şi-a accelerat redresarea economiei de pe urma pandemiei în mare măsură printr-o creştere a creditării şi un boom al construcţiilor susţinut de stat care a înghiţit materii prime de pe întreaga planetă.
Deja cel mai mare consumator al lumii, China a cheltuit 150 mld. dolari doar pe ţiţei, minereu de fier şi cupru în primele patru luni ale acestui an, cu 36 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut.
În condiţiile creşterii preţurilor materiilor prime la maxime record, oficialii guvernului chinez încearcă să tempereze acest boom şi să reducă o parte din exuberanţa speculativă aflată în spatele acestuia. În acelaşi timp, finanţarea pentru proiecte de infrastructură dă semne de încetinire.
Datele economice pe aprilie sugerează că atât expansiunea economică a Chinei, cât şi creditarea au atins probabil un vârf, ameninţând raliul materiilor prime. Cel mai evident impact ar urma să fie resimţit la nivelul metalelor vitale pentru cheltuielile pe imobiliare şi infrastructură.
Impactul restrângerii creditării ar putea fi însă unul amplu, ameninţând raliul preţurilor petrolului şi chiar şi pieţele de cereale din China.
Companiile chineze şi-ar putea restrânge în cele din urmă importurile din cauza condiţiilor mai stricte de creditare, ceea ce înseamnă că direcţia pieţei globale de materii prime va depinde de cât de mult va mai putea împinge în sus preţurile redresarea economiilor americană şi europeană.
În cadrul luptei împotriva creşterii preţurilor materiilor prime, China a convocat executivi de top în cadrul unei reuniuni în care a ameninţat cu impunerea unor sancţiuni severe pentru abuzuri de la speculaţii excesive la răspândirea de ştiri false, potrivit Mediafax.
Acţiunile Chinei au avut drept rezultat o scădere a preţurilor metalelor. Înăsprirea politicii Beijing-ului nu anunţă însă un dezastru pentru cei care pariază pe o creştere în continuare a preţurilor materiilor prime. Mai întâi, autorităţile nu vor accelera probabil restrângerea creditării de la acest punct, potrivit ultimelor comentarii oficiale.
Şi, în orice caz, pieţele de materii prime nu mai depind aproape în întregime de cererea chineză.
Perturbările suferite de piaţă din cauza pandemiei reprezintă de asemenea un factor nou care poate susţine preţurile.
Alte priorităţi chineze, cum ar fi reducerea producţiei de oţel pentru respectarea angajamentelor legate de climat, sau creşterea ofertei de produse energetice, reprezintă alţi factori care îngreunează estimarea cererii la import şi preţurilor pentru anumite materii prime, potrivit analiştilor.