Long March 5B, racheta chinezilor, s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian
O bucată mare din corpul central al rachetei chineze Long March 5B a intrat duminică dimineață în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian.
Agenția spațială a Chinei a anunțat că duminică, 9 mai, la ora 05:24 (ora României), primul etaj al rachetei Long March 5B a intrat în atmosferă deasupra Oceanului Indian, în apropiere de Maldive.
Obiectul de până la 21 tone s-a dezintegrat în cea mai mare parte și a fost distrus la intrarea în atmosferă. Unele bucăți din el au atins suprafața Pământului într-o zonă cu coordonatele 72,47 longitudine estică și 2,65 latitudine nordică.
Și Space-Track, care a folosit date militare americane, a scris pe Twitter că racheta chinezilor a căzut.
Anterior, Centrul Spațial de Comandă, o ramură a Armatei SUA, a anunțat că locul exact în care racheta va intra în atmosferă va fi știut în decurs de „doar câteva ore” de la reintrarea sa în atmosferă.
Corpul central al rachetei, pe care China a lansat-o în 29 aprilie, urma să ajungă pe Pământ în jurul datei de „8 mai”, a anunțat anterior Centrul Spațial de Comandă. Traiectoria sa exactă nu era clară. Racheta se afla pe orbită și urma să se prăbușească în mod necontrolat pe Terra.
Racheta se deplasa cu o viteză de 29.000 km/oră
Zilele trecute, Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard, a spus că racheta se deplasa cu o viteză de 29.000 km/oră. Asta însemna că o mică schimbare a orbitei sale putea schimba în mod semnificativ traiectoria.
Având în vedere orbita rachetei, bucățile se puteau prăbuși în regiuni nordice precum New York, Madrid, sau Beijing ori zone sudice precum Chile sau Wellington, Noua Zeelandă.
Specialiștii în domeniu au afirmat că mare parte din rachetă era așteptată să ardă atunci când va reintra în atmosferă. Însă experții s-au declarat îngrijorați că unele bucăți ar putea ajunge pe Pământ.
Riscul ca bucățile de rachetă să provoace pagube era „foarte mic”
Deși putea să lovească o zonă populată, a fost mult mai probabil ca racheta să ajungă în ocean, având în vedere faptul că mare parte din suprafața planetei noastre este acoperită de apă. Asta și s-a întâmplat, bucăți din racheta chineză au căzut în Oceanul Indian.
McDowell a mai precizat atunci că riscul ca bucățile de rachetă să provoace pagube era „foarte mic”.
Însă, riscul nu era inexistent. Ultima oară când o rachetă chineză Long March 5B, similară cu cea lansată de această dată, a reintrat în atmosferă, bucăți din aceasta au ajuns pe clădiri din două sate din Coasta de Fildeș.
Permiterea bucăților de rachetă să reintre necontrolat în atmosferă, inacceptabilă
McDowell a adăugat că este „inacceptabilă” permiterea bucăților de rachetă să reintre necontrolat în atmosferă. „Din 1990, nimic de peste 10 tone nu a mai fost lăsat intenționat să intre necontrolat în atmosferă”, a spus astrofizicianul.
Corpul central al rachetei ar cântări în jur de 21 tone, scrie Science Alert.
Racheta Long March 5B transporta prima componentă a stației spațiale Chineze, pe care țara dorește să o finalizeze până în 2022. Lansarea a fost prima dintre cele 11 misiuni programate pentru construirea stației.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Bucăți uriașe dintr-o rachetă chineză ar putea să cadă pe Pământ în următoarele zile
Pentagonul vrea să trimită o rachetă propulsată de un reactor nuclear pe orbita Pământului
Forțele Aeriene ale SUA au testat o rachetă hipersonică cu un avion B-52H Stratofortress
NASA a testat din nou racheta SLS care va readuce oamenii pe Lună. Cum s-a sfârșit totul